Lärare inom den Academediaägda friskolegruppen Mikael Elias-gymnasierna har pressats av rektor att höja elevers betyg. Det framgår i en granskning av Svenska Dagbladet på torsdagen.
Mikael Elias-gymnasierna är en del av landets största friskolekoncern, Academedia, som ägs av riskkaptialbolaget EQT, och finns på nio orter i Sverige. På ett av koncernens gymnasier i mellansverige har en lärare blivit uppsagd efter att ha vägrat ändra elevers betyg på rektorns uppmaning. Det skriver Svenska Dagbladet i en granskning de gjort tillsammans med ekonomisajten N360.
Den officiella anledningen till uppsägningen var arbetsbrist, men kort efteråt annonserade skolan efter en ny lärare till samma tjänst. En svensklärare på samma skola berättar för SvD hur rektorn sagt att nivån på undervisningen måste sänkas, annars skulle eleverna sluta. ”Vi måste inse att vi sitter i knäna på eleverna”, hade rektorn förklarat.
Kraven från rektorn var en bidragande orsak till att svenskläraren sjukskrevs. Under sjukskrivningen blev läraren uppsagd. Vid båda uppsägningarna kallades facket in och efter förhandlingarna kom parterna överens om en lösning, men med krav på tystnadsplikt. Ingen av lärarna vågar i dag, trots erbjudande om källskydd och anonymitet, berätta för Svenska Dagbladet om hur överenskommelsen såg ut.
I SvD och N360 granskning av så kallade överbetyg, där elever får högre kursbetyg än betyg på de nationella proven, sticker Mikael Elias-skolorna ut. Men Carina Hall ansvarig för Mikael Elias-skolorna vid Academedia, säger att hon inte känner igen bilden som lärarna målar upp om att de får krav uppifrån på att sätta glädjebetyg.
–Det gör mig väldigt förvånad. Jag har aldrig under mina år vid Mikael Elias fått en sådan fråga eller ett sådant påstående, säger hon till tidningen.
Redan i våras kunde Dagens Arena i en granskning visa hur friskolekoncernen Academia driver på betygsinflationen. Förra året gjorde skoljätten en rekordvinst på 300 miljoner kronor. Friskolekoncernens vd Marcus Strömberg tjänade förra året 340 000 kronor i månaden – plus pensionsavsättningar.
Lönsamhet nås ofta genom lägre personalkostnader. Lärartätheten på Academedias skolor är i snitt på 6,8 lärare per 100 elever, jämfört med 7,7 i friskolor i allmänhet och 8,3 i kommunala skolor. Andelen behöriga lärare är lägre än snittet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.