Foto: Pixabay.

Nyhet Regeringens utredare Joakim Stymne föreslår begränsningar i rätten att dela ut vinst från fristående skolor och förskolor.

I sitt delbetänkande ”Skärpta villkor för friskolesektorn” föreslår utredaren Joakim Stymne begränsningar i rätten att dela ut vinst från fristående skolor och förskolor. Vid nyetablering av en skola och när en huvudman fått en ny ägare föreslås ett förbud mot vinstutdelning i fem år. Förslagen lämnas under måndagen till utbildningsminister Johan Pehrson (L).

Det blir inte förbjudet att göra vinst. ”Däremot blir det inte attraktivt att driva skolverksamhet för den som främst vill sko sig på skolpengen”, skriver Joakim Stymne på DN Debatt.

Saknar allmänhetens förtroende

”Utredningen om vinst i skolan”, tillsattes av Socialdemokraterna våren 2022 för att utreda hur friskoleföretag kan stoppas från att göra vinstuttag. Utredningen togs sedan över av Tidöpartierna som gav den nya direktiv och en ny utredare. Nu skulle man i stället föreslå begränsningar, inte ett totalstopp av vinsttuttag vid kvalitetsbrister. Skillnaden mellan att få stopp på vinstintresset helt och hållet och att införa begränsningar är viktig att poängtera, menar Johan Enfeldt, utredare på LO med fokus på skola och välfärd. Syftet är inte att ändra systemet.

– Skolsystemet saknar idag allmänhetens förtroende. De här direktiven handlar egentligen om hur man ska kunna fortsätta ha vinstdrift i skolan, men höja förtroendet.

Trots detta finns intressanta saker i utredningen, enligt Johan Enfeldt. Han lyfter bland annat att det för varje fristående skola eller förskola ska finnas en fullständig ekonomisk redovisning och utredarens resonemang om värdeöverföringar. Att vi nu har en utredning som menar att skolpengen inte följer eleven, ser han också som positivt.

– Samtidigt finns en risk att en sån här modell skyddar de stora koncernerna som redan driver skolverksamhet. Det blir bara en högre tröskel för skolor som vill starta en konkurrent till dem, säger han, och hänvisar till att förbudet mot vinstutdelning endast gäller i fem år vid nyetablering.

Johan Enfeldt, utredare LO och Andreas Mörck, förbundsdirektör Almega utbildning.

Möts av kritik från friskolebranschen

De nya förslagen möts även av kritik från friskolebranschen. Andreas Mörck, förbundsdirektör för Almega utbildning som representerar friskolebranschen, menar å sin sida att en begränsning av vinstuttaget inte kommer att lösa några problem.

– Jag känner en genuin oro över det som jag läser på DN Debatt och förslagen som utredningen lägger fram. Det finns delar i utredningen som jag tror är relativt bra, sedan finns ganska många saker som jag tror är lite sämre.

Idag finns alltså inget krav på att redovisa hur mycket av skolpengen som används för en viss skola. Eftersom det saknas redovisning av hur skolpengen används går det inte heller att reglera rätten att dela ut vinst från en specifik skola. Det här är något som utredningen vill rätta till. Med ett nytt regelverk ska skolpengen för en elev kunna knytas till skolan där han eller hon är inskriven, och inte till den enskilde huvudmannen som även kan ha andra verksamheter.

– Det är intressant, då får man en modell där skolpengen inte kan flyttas mellan olika skolor i en koncern och heller inte föras vidare till andra verksamheter, säger Johan Enfeldt.

Inget statsbidrag för kvalitetshöjande insatser

Det kommer inte heller vara möjligt att motta statsbidrag för kvalitets­höjande insatser samtidigt som huvud­mannen delar ut vinst. Det ser Andreas Mörck som ett särskilt ogenomtänkt förslag.

– Idag är statsbidragen cirka tio procent av skolpengen. Skulle man rycka bort tio procent från verksamheter som idag kanske bara har tre procent i marginal kommer det att få förödande konsekvenser. Det kommer slå mot eleverna allra hårdast.

Vilka kvalitetshöjande insatser förslaget gäller är dock ännu oklart, menar Johan Enfeldt. Att definiera detta blir upp till regeringen.

– Skulle man definiera alla statsbidrag som kvalitetshöjande kommer det slå ganska hårt. Men om det blir så att det bara gäller en liten del får det såklart mindre effekt.

Förbudet mot vissa vinstutdelningar är bara en av flera åtgärder som utredningen föreslår. Kommunerna kommer i vissa fall att kunna återkräva utbetald skolpeng, till exempel om pengarna använts till brott. Det kommer också införas sanktionsavgifter vid ett antal brister. Som bland annat gäller vid överträdelse av förbud mot vinstutdelning. Utredningen kommer att lämna ett slutbetänkande i slutet av året. Där kommer ytterligare skärpningar av regelverket att presenteras.