Elever med högutbildade föräldrar gynnas av det fria skolsystemet, visar en ny rapport.
Det fria skolvalet leder till att elever med likartad bakgrund samlas på samma skolor. Det visar en ny rapport från LO, Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund.
Studien visar att elever med högutbildade föräldrar är överrepresenterade på friskolor. På var tredje fristående skola har varje elev i genomsnitt minst en högskoleutbildad förälder. Vilket kan jämföras med vart tionde kommunal skola.
Dessutom finns ett tydligt samband mellan kötiden till en skola – något som talar för att skolan är populär – och föräldrarnas utbildningslängd.
Ju längre utbildning föräldrarna till eleverna på skolan har, desto vanligare är det att skolan har kö och att kötiden är lång.
Detta tyder på att det är främst elever med högutbildade föräldrar som gör aktiva skolval tidigt, vilket är nödvändigt för att eleven ska komma in på de populära friskolorna.
En orsak är hur själva kösystemet är konstruerat.
Kommunala skolor utgår nästan alltid från närhetsprincipen, det vill säga att de elever som bor närmast skolan har förtur. Hos friskolor är det i stället kötiden som avgör.
– Det inte allt för ovanligt att föräldrar måste ställa sitt barn i kö som ett-åring för att få en plats. Skolvalet måste göras tillgängligt för alla, oavsett hur välutbildade föräldrar man har, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.
LO och lärarfacken anser att antagningssystemet bör ses över för att alla elever ska få samma chans att välja skola. Vilka åtgärder som krävs är däremot oklart.
– Det är ju den kniviga frågan. Det är svåra avvägningar av teknisk natur som måste göras och därför måste en utredningen tillsättas som kan borra djupare i frågan, säger Johanna Jaara Åstrand.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.