MP valde att göra gemensam sak med regeringen när socialförsäkringsutskottet i dag röstade om ett initiativ för att ändra utlänningslagen. Bara S och V stod bakom att mildra reglerna.

När 91-årige Ganna Chyzevhevska i oktober skulle utvisas till Ukraina väckte det stor uppmärksamhet. Samtliga riksdagspartier förutom Moderaterna uttalade sig då för en översyn reglerna som styr invandringen till Sverige.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet försökte i dag driva igenom ett utskottsinitiativ för att mildra skrivningarna i utlänningslagen. S och V vill att begreppet ”synnerligen ömmande skäl” ska ändras till ”särskilt ömmande skäl”. Men förslaget föll. Miljöpartiet valde att inte stödja initiativet, trots tidigare uttalanden om att begreppet ”synnerligen ömmande skäl” gör Sveriges lagstiftning inhuman.

Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson försvarar beslutet att inte ställa sig bekom utskottsinitiativet med att det redan pågår överläggningar med regeringen.
– Det här är en fråga som ingår i vårt migrationspolitiska samarbete med regeringen och det förs redan diskussioner om att ändra reglerna, säger Maria Ferm.

Moderaterna har avfärdat att det skulle bli aktuellt med förändringar av begreppet ”synnerligen ömmande skäl”. Hur ska ni komma överens om ett gemensamt förslag?
– Det är ingen hemlighet att vi står långt ifrån varandra i den här frågan. Men regeringen har sagt att man är öppen för en diskussion, och det är något vi ser positivt på. Vi har haft flera samtal med regeringen de senaste veckorna, säger Ferm.

Men att Miljöpartiets samarbete med regeringen om migrationspolitiken skulle leda fram till att Moderaterna ger upp sitt motstånd mot en lagändring, får mothugg från Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson, Christina Höj Larsen.
– Det finns inte ens någon tidsplan för när man ska komma med ett förslag. För Miljöpartiet verkar det vara viktigare att föra samtal, i stället för konkret politik.

– När det väl kommer till kritan vågar man inte göra något, det är otroligt dåligt. Här fanns en möjlighet att se till så att sjuka människor skulle kunna få stanna i Sverige. Jag tycker att det är väldigt symptomatiskt att flera partier har talat om att ändra reglerna, samtidigt vi inte ser någonting komma ut från den migrationspolitiska överenskommelsen, säger Christina Höj Larsen.