Foto: Omar Ashtawy/ apaimages/TT Nyhetsbyrån

Gaza Gazas förorenade vatten kan leda till en ”folkhälsokatastrof”. Bland hjälporganisationerna på plats finns Röda Korset, men förutsättningarna som krävs för att stoppa smittspridningen saknas.

Satellitbilder som visar ett över två kvadratkilometer stort missfärgat område på Gazas kust har offentliggjorts av BBC Arabic. Bilderna tros dokumentera avloppsutsläpp i vattnet, som kommer ifrån palestinska flyktingar i närliggande läger.

– Gaza står inför en folkhälsokatastrof: det finns inget bränsle som kan driva reningsverk, och förorenat vatten gör att sjukdomar börjar florera. Det finns inte strukturen att upprätthålla det mest basala i ett av de mest folktäta områden som finns, säger Anders Pedersen, internationell chef för svenska Röda Korset till Dagens Arena.

Pedersen poängterar även att många familjer tvingats på flykt flera gånger under det senaste året. De levnadsytor Gazas två miljoner invånare har tillgång till blir allt mindre.

Bland de sjuka finns Gazas första poliofall på 25 år, ett tio månader gammalt barn som delvis paralyserats av sjukdomen. FN och WHO har nu bett om två humanitära pauser från Israel, för att 640 000 barn ska kunna vaccineras mot polio.

Anders Pedersen
Anders Pedersen, internationell chef för svenska Röda Korset. Foto: Svenska Röda Korset

Inget tillträde för hjälporganisationer

Att få in vaccinen i Gaza kan dock bli svårt. Hjälporganisationer som Röda Korset tvingas ofta vänta utanför krigszonens gränser, och mycket av det som doneras når aldrig den palestinska civilbefolkningen.

– Det finns absolut en vilja att hjälpa bland oss, men inte förmågan att göra det. Säkerhetsläget är sådant att det inte finns förutsättningar att bedriva arbetet. Våra humanitära hjälparbetare är vanliga Gazabor; de är lika utsatta som alla andra för den osäkerhet som konflikten innebär. Det andra problemet är att vi helt enkelt inte har tillträde. Det finns fortfarande ett stort antal lastbilar som står vid gränsen, och sedan maj är det ännu färre som släpps in, säger Anders Pedersen.

Enligt Oxfam har en fjärdedel av Gazas befolkning redan drabbats av vattenburna sjukdomar. UNRWA har dokumenterat över 40 000 fall av hepatit a sedan krigets början.

Anders Pedersen håller med FN och WHO:s diagnos: Gazas befolkning måste vaccineras, och hjälporganisationer måste tillåtas att underlätta de hygienproblem som ligger till grund för smittan.

– Vi börjar nu närma oss ett år sedan 7 oktober, och frågan jag får hela tiden är: Kan det bli värre? Och det vi ser är att det hela tiden kan bli värre, för det har aldrig varit lika illa som idag. Människor dödas, men ovanpå det har vi den folkhälsokatastrof som uppstår när system kollapsar. Vi måste tillsammans göra allt vi kan för att se till att de civila inte fortsätter att bli de som drabbas av den här konflikten, säger han.