I dag kommer siffror som visar att Sveriges tillväxt för fjärde kvartalet 2010 låg på mycket höga 7,3 procent. Men detta är inget att glädjas åt, enligt Staffan Laestadius, professor i industriell omvandling på KTH.
Som dagens tillväxt ser ut leder en växande ekonomi också till ökade utsläpp av växthusgaser, skriver Laestadius på Svenska Dagbladet Brännpunkt. Enligt honom orsakar varje procentenhets ökning av BNP mellan tummen och pekfingret en ökning av CO2-utsläppen med 500 000 ton.
”När detaljhandeln gläds åt ökad omsättning, när bilhandlarna gläds åt den nya bilboomen och finansministern åt de unikt höga tillväxtsiffrorna så är spegelbilden av detta att CO2-utsläppen ökar i Sverige (av produktionen och exporten) och i Kina (av importen därifrån)”, skriver professorn.
Han avslutar debattartikeln:
”Att glädjas över att hjulen – som för närvarande – tar fart på det klassiska sättet är som njutningen av att kissa i byxorna: det blir skönt för stunden men leder till obehagligheter på längre sikt. Den som föreställer sig att vi behöver öka farten för att skapa resurser för klimatarbetet har missuppfattat läget: det är sättet hjulen snurrar på som är problemet.”
Läs också Dagens Arenas intervju med hållbarhetsforskaren Tim Jackson, som argumenterar efter liknande linjer.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.