Klimatet Golfbanor har blivit ett ny måltavla för klimataktivister. I Portugal har aktivisterna gått från ord till handling.
I Portugal har högljudda diskussioner om sommarens befarade torka och ökade brandrisk redan satt igång. I förra veckan genomförde klimatgruppen ”Climáximo” en politisk aktion på golfbanan Oeiras utanför Lissabon. Syftet med aktionen var att kräva ett slut på att vatten som bland annat behövs i jordbruket ”slösas bort på de superrikas onödiga konsumtion”.
Ont om vatten
Anhängare till klimatgruppen byggde en grönsaksträdgård för livsmedelsproduktion på golfbanan, genom att plantera en mängd olika trädgårdsarter och inhemska träd för att kräva ett slut på klimatkrisen.
– Vi befinner oss i den 10:e varmaste månaden i rad någonsin, vi står inför torka i jordbruks- och skogsmark och tömningen av floder och dammar, vilket lämnar hundratals bönder över hela landet i nöd. Och ökningen av livsmedelspriserna på grund av klimatkrisens effekter genom torka känns tydligt och äventyrar människors tillgång till viktiga livsmedel, säger klimatgruppens talesperson Leonor Canadas i ett uttalande.
Att klimataktionen riktar in sig på just golfbanor som exempel på iögonfallande och ”onödig” konsumtion är ingen slump.
Enligt uppgifter från Algarve Water Efficiency Plan används inte mindre än sju procent av den totala vattenförbrukningen på Algarvekusten av golfbanor. En golfbana förbrukar cirka 400 000 kubikmeter vatten per år och endast två golfbanor använder vatten från avloppsreningsverk för sina bevattningssystem, vilket skulle kunna vara ett alternativ till dricksvatten.
– Det är nödvändigt att stoppa brottet att fortsätta använda energiresurser och vatten för att underhålla golfbanor mitt i klimatkrisen, hävdar Leonor Canadas.
Kan bli ett begrepp
I Portugal vimlar det av turister och yngre utländska pensionärer vars främsta fritidssysselsättning är golf. Bara från Sverige kommer det tusentals golf-turister varje år och cirka 10 000 svenskar är bosatta i landet.
– Den elit som njuter av denna typ av fritid är densamma som har konsumtionsnivåer och konsumtionsmönster som leder till utsläpp av växthusgaser med en avgrundsdjup intensitet jämfört med den stora majoriteten av befolkningen. De rikaste 10 procenten producerar hälften av utsläppen av växthusgaser globalt och även inom ett land, säger Leonor Canadas.
Frågan är om torkan och klimataktionen nu i veckan på Oerias golfbana är början på fler liknande protester och att ”Golfskam” blir ett nytt klimatbegrepp, liksom ”Flygskam” redan är.
– I en nödsituation som den vi upplever kan det inte finnas någon tvekan om vilken konsumtion som ska prioriteras: lyxkonsumtion och konsumtion utan social nytta och med stor inverkan när det gäller utsläpp, användning av färskvatten och förstörelse av ekosystem, måste sluta omedelbart, säger Leonor Canadas.
Micael Kallin
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.