MEtoo Sexuella trakasserier, dåliga arbetsvillkor och mobbning. En ny granskning av Dagens Nyheter visar en arbetsmiljö fylld av kränkningar.
Metoo-rörelsens vittnesmål om sexuella trakasserier har riktat strålkastarna mot TV-branschen. Dagens Nyheter har granskat villkoren på några av landets största produktionsbolag där tv-arbetare vittnar om en svår arbetsmiljö. Flera berättar om sexuella trakasserier och övergrepp som pågått under lång tid, utan att ledningen vidtagit kraftfulla åtgärder
En tidigare praktikant berättar för DN om hur en 20 år äldre chef försökte ha sex med henne på en toalett. Trots att kvinnan tog upp händelsen med ledningen valde man att inte vidta åtgärder.
Förutom övergrepp och trakasserier beskriver många tuffa arbetsvillkor. Enligt en tidigare kartläggning av journalisten Kent Werne på uppdrag av Journalistförbundet har åtta av tio på de 20 största produktionsbolagen tillfälliga anställningar eller arbetare som frilansar. Arbetsdagarna är långa med pass på upp 17 timmar utan vare sig övertidsersättning eller OB-tillägg. Praktikanter har det särskilt svårt.
De dåliga avtalen och tuffa villkoren har enligt många DN talat med skapat en tystnadskultur. Få vill träda fram med rädsla för att bli svartlistade.
Enligt LO:s vice ordförande Berit Müllerström finns det ett samband mellan de otrygga anställningarna och utsatthet. I LO-rapporten Sjuk av jobbet framgår att var fjärde kvinna i ett LO-yrke blivit utsatt för sexuella trakasserier. Mullerström menar att det har att göra med att många kvinnodominerade branscher också är branscher där otrygga anställningar är vanliga.
– Det handlar om visstidsanställningar, bemanningsanställningar, ”just in time”-tänkandet och att man sitter och väntar med telefonen för att arbetsgivaren ska ringa. Då har man så klart svårare att ifrågasätta arbetsgivaren. Man vill ju ha det där jobbet så man kan betala hyran i slutet av månaden, säger Müllerström till Aktuellt i Politiken.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.