PRISNOMINERING Dagens Arenas och magasinet Arenas mångårige medarbetare Per Wirtén nominerades igår till Augustpriset i fackboksklassen för sin bok »Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater«.
I boken åker författaren tåg genom kontinenten och diskuterar vad som har hänt med drömmen om ett enat Europa.
Dagens Arena ringde upp Per Wirtén och hann ställa några frågor strax innan han skulle sätta sig på ett flygplan till Paris.
Grattis! Hur känns det?
– Det känns bättre än jag trodde att det skulle göra. Det var helt oväntat.
Tolkar du nomineringen som ett tecken på ett särskilt intresse för EU och Europafrågan?
– Ja, det kan man ju göra. Det har ju hänt någonting det senaste året i hur man pratar om Europafrågan, efter Brexit, Trump och valet av Macron i Frankrike. Med Brexit och Trump insåg man att det är allvarliga saker som står på spel, och med Macron blev det tydligt att man inte behöver vara EU-skeptisk och främlingsfientlig för att vinna val.
– För gamla EU-motståndare är det nog inte så kul att upptäcka att man står på samma sida om Le Pen och Polens regering, då tänker man ett varv till.
Hur ser den svenska inställningen till Europa ut?
– Bland allmänheten vet jag inte riktigt hur den har förändrats. Men när det gäller de politiska partierna går de tyvärr mot en större EU-skepsis, till och med Socialdemokraterna. Ett tecken på det är partiets kommentar efter kritiken mot den senaste bilden som S lanserade om gränskontrollerna. Presschefen för Socialdemokraterna sa då att gränskontrollerna ska vara kvar för Sveriges säkerhet. Det är ju helt antieuropeiskt.
– Den fria rörligheten är den mest populära delen av EU:s politik bland EU-medborgarna, och det är bara Sverige och Danmark som har gränskontroller. Så jag tror att man har missuppfattat något om hur allmänheten tänker.
Är EU en förutsättning för framtida solidaritet och fred – och är det en garanti för det?
– Nej, det finns inga garantier. Fredsfrågan räcker inte till för att argumentera för EU. Men EU är en skyddsbarriär mot både fascism och krig. Det gör en skillnad att Katalonien är inbäddat i EU, det är en barriär mot en väpnad konflikt mellan Spanien och Katalonien, och mot att det som hände i Jugoslavien upprepar sig.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.