Greklands beslut om folkomröstning var spiken i kistan för fortsatta förhandlingar, enligt finansminister Magdalena Andersson.
Vid midnatt löper stödprogrammen ut för Grekland. Och under morgondagen ska grekerna betala 1,6 miljarder euro till IMF – pengar som ingen i dagsläget vet var de ska komma ifrån.
Under en pressträff i Almedalen på måndagen redogjorde finansminister Magdalena Andersson för läget. Enligt finansministern är det sannolikt att Grekland ställer in sina betalningar under tisdagen. Men vad det får för konsekvenser på marknaden är fortfarande oklart.
Den svenska ekonomins direkta exponering mot Grekland är ytterst begränsad. Några direkta konsekvenser kommer därför inte att märkas av här. Däremot riskerar de indirekta konsekvenserna att bli betydande. Men på vilket sätt är ännu för tidigt att säga, enligt finansministern.
Finansministerns hårda ord om att dagens akuta kris är ”Greklands fel”, i en DN-intervju, har väckt en del höjda ögonbryn de senaste dagarna. I dag kommenterade hon beslutet att utlysa folkomröstning.
– Jag blev väldigt förvånad. Många andra blev också väldigt förvånade, sa hon.
Är anledningen till den akuta krisen grekernas beslut om folkomröstning?
– Jag tror inte att det är ett läge att sitta och peka finger åt varandra. Men det är klart att konsekvensen av deras beslut att utlysa folkomröstning var att diskussionen i lördags kom att handla om: Hur gör man när programmet inte förlängs? Det kan man ju bara konstatera, sa hon.
– Men att sitta och peka finger och säga att den har gjort fel och den har gjort fel, det kanske inte är det mest konstruktiva sättet att agera i den här situationen, sa hon.
UPPDATERING:
Vid lunchtid riktade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker hård kritik mot den grekiska regeringen. Vid en pressträff förklarade han att han känner sig förrådd efter allt det hårda arbete som har lagts ned. Han menade också att det inte varit aktuellt att skära i pensioner och att den grekiska regeringen kunnat byta ut förslag så längre siffrorna i slutändan gått ihop.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.