SKOLA Regeringen har satsat totalt 45 miljoner kronor i år och förra året för att förstärka skolbiblioteken. Men trots det saknar många svenska barn tillgång till ett bemannat skolbibliotek, rapporterar Sveriges Radio.
Skollagen säger att alla skolelever i Sverige ska ha tillgång till ett skolbibliotek. Men kommuner och rektorer löser det på olika sätt. Vissa har obemannade skolbibliotek, andra tecknar avtal med folkbibliotek eller har bokbussar och bibliotekarier som åker runt mellan olika skolor i en kommun.
Men idag saknar tre av tio kommuner ett bemannat skolbibliotek, visar ny statistik från Kungliga biblioteket. Kravet för att vara ett skolbibliotek är att det ska ligga på skolan, bara vara till för eleverna, vara bemannat minst 20 timmar i veckan och innehålla minst 1 000 fysiska medier.
Regeringen har avsatt totalt 75 miljoner kronor för att förstärka bemanningen på skolbibliotek. 30 miljoner kronor ska delas ut årligen under återstående mandatperiod. Förra året räckte pengarna till 100 nya bibliotekarietjänster, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio.
Men pengarna är inte tillräckliga för att nå bemanningsmålet, säger Anna Troberg, ordförande för fackförbundet DIK, som verkar för fler skolbibliotek.
– Det är en rättvisefråga, alla skolelever i Sverige har rätt till ett bemannat skolbibliotek, så ser det inte ut idag, säger Anna Troberg till Sveriges Radio.
Kulturnytt berättar också att en ny forskningsrapport från Kungliga biblioteket visar att elever som går på en skola som har ett skolbibliotek som är bemannat minst på halvtid presterar bättre och blir mer källkritiska.
– Det är inte svårt att få tag på information idag. Men däremot så är det svårt att sålla och värdera informationen och där fyller skolbiblioteken och skolbibliotekarien en väldigt viktig pedagogisk roll. Och om man lyfter upp det från individnivån så är det viktigt för samhället att man har medborgare som kan söka information, som kan värdera information och som kan värdera information och som kan fatta egna beslut, säger Anna Troberg till Kulturnytt.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.