Halverad arbetsgivaravgift kostar över 1 miljon. Per jobb. Och någon effekt går inte att se. Trots det försvarar Centerpartiledaren Annie Lööf reformen.
Regeringens försök att få unga i jobb, den halverade arbetsgivaravgiften för unga, kostar mellan 1 och 1,5 miljoner per jobb. Och andelen ungdomar som har jobb har inte förändrats nämnvärt sedan reformen infördes 2007 samt utökades 2009. Detta enligt siffror Institutet För Arbetsmarknadspolitisk Utvärdering, IFAU, tagit fram.
Trots dessa dystra siffror försvarar Centerpartiets ordförande Annie Lööf reformen.
– Jag har full respekt för den makroekonomiska forskningen på det här området, men fråga vilken företagare som helst, det har betydelse när man sänker eller halverar en kostnad, för att just ha möjligheten att anställa. Om det skulle bli dubbelt så dyrt att ha en ung anställd, alltså fördubblad arbetsgivaravgift, nog sjutton skulle det märkas i antalet anställda ungdomar, sa Annie Lööf i en intervju i Expressen TV i helgen.
Men reformen kritiseras av ekonomer.
– Eftersom alla unga som redan har ett jobb subventioneras för att eventuellt skapa några nya jobb så är det helt enkelt en väldigt oträffsäker reform och väldigt kostsam i sin utformning, sa Handelsanställdas förbunds utredare Agneta Berge till P3 nyheter på måndagen. Hon föreslår i stället att man skall höja arbetsgivaravgiften för unga och rikta om den till den grupp unga som är i behov av särskilt stöd.
Tidigare har också Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, sågat den halverade arbetsgivaravgiften.
– Att sänka arbetsgivaravgifter är en dyr metod med osäkra effekter. En hel del tyder på att det inte har någon effekt alls, sa han till Dagens Nyheter i mars 2012.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.