Foto: Mattias Wandler.

USA-valet 2024 Dagens Arena har pratat med svensken Mattias Wandler som är på plats i Nevada som valobservatör. 

I morgon är det presidentval i USA. På plats för att observera hur valet går till och om det genomförs som det är tänkt finns 64 valobservatörer från OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Organisationen bildades 1972, som ett forum för avspänningar mellan öst och väst, och har i dag 57 medlemsländer. Sedan 1990-talet skickar organisationen ut valobservatörer till medlemsländernas val.

Mattias Wandler, en av de 14 svenskar som observerar USA-valet, befinner sig delstaten Nevadas huvudstad Carson City. Han är sekunderad av den svenska myndigheten FBA, myndigheten för fred, säkerhet och utveckling, och ska observera hur valet genomförs i Nevada.

– Det första man lär sig i USA är att det skiljer sig oerhört mycket mellan delstaterna. Mina kollegor har en helt annan uppfattning än vi som är här, säger Mattias Wandler.

Förutom att delstaterna är olika stora till ytan och att det tar olika lång tid att ta sig mellan de olika valdistrikten (countys), finns det stora skillnader i politisk aktivitet inför valet, påpekar Mattias Wandler.

– Det är i Swing States som det händer. Vissa av mina kollegor i andra delstater säger att det knappt märks att det är valrörelse. I Nevada, och inte bara i Las Vegas utan också längst uppe i norr, har vi haft kampanjer och kampanjmöten med både president- och vicepresidentkandidater. De har besökt Las Vegas flera gånger och Obama har varit där. Här i Carson City brukar kampanjarbetarna stå längs huvudgatan på morgnarna och vifta med flaggor och plakat, och bilisterna tutar och gör tumme upp eller ner. Det läggs oerhört mycket kraft i Nevada, det märks. 

Objektivitet viktigt

Mattias Wandler lyfter också fram att det är val på många andra nivåer i delstaterna. I andra stater är det kanske mer fokus på val av guvernör, representanter till representanthuset, sheriff och skolstyrelse. Men i Swing States är det mycket mer fokus på det regionala valet. 

Mattias Wandler framhåller att det också är val på delstatsnivå i den meningen att det inte finns några federala lagar för hur valet ska gå till. I någon delstat kan det bara vara poströstning medan det i en annan inte finns någon poströstning, till exempel. 

Valobservatörerna är i USA i fem veckor. Fyra veckor innan valet, under valet och några dagar efter valet. De börjar med att ta kontakt med högste ansvariga för hur valet i delstaten ska gå till. Sedan pratar de också med valadministratörer på county-nivå. 

– Vi tittar på vallagarna och utgår alltid från delstaternas förutsättningar. Vi gör ingen jämförelse med andra länder och inte heller tidigare val i delstaten. Vi ska så objektivt som möjligt titta på bara det här valet, säger Mattias Wandler. 

En statistisk analys

De pratar också med partiföreträdare och besöker kampanjmöten för att se hur de går till. Hur stora de är, vilka som kommer på mötena och vilken retorik företrädarna använder.

Vad är det ni tittar på när det gäller retorik?

– I huvudsak handlar det om sådana saker som vilka man riktar sitt budskap till. Till exempel kvinnor och människor med funktionshinder. Det blir i slutändan en statistisk analys. Om vi tar jämställdhet till exempel tittar vi på valadministrationen, hur många kvinnor som sitter i de olika valstyrelserna, hur många kvinnor som arbetar i vallokalerna och i kampanjerna, säger Mattias Wandler.

I Nevada finns också en stor grupp från ursprungsbefolkningen, så observatörerna tittar på i vilken mån man riktar budskap mot dem och andra minoriteter. De tittar också på om informationen, som häftena med kandidaternas namn, trycks på de olika språk som talas i delstaten. Valobservatörerna gör ingen analys av det politiska innehållet.

– Under valdagen åker vi runt och besöker vallokalerna. Vi ska besöka så många som möjligt under ett visst tidspann. Vi tittar på hur många som kom och röstade under tiden vi observerade, hur könsfördelningen ser ut bland röstmottagarna. Här i Nevada får man inte utföra kampanjarbete närmare än 30 meter från vallokalerna så vi tittar på om det efterlevs, säger Mattias Wandler.

”En tung spelare”

Möjligheterna att observera aktiviteten vid vallokalerna skiljer sig från delstaterna. I Nevada är det helt öppet för observatörerna att observera i vallokalerna, medan det i andra stater inte är tillåtet för dem att vara där. Något som gör deras arbete svårare, säger Mattias Wandler. 

Pratar ni inget med väljarna? 

– Nej, det gör vi inte. Det är för att vi vill vara så objektiva som möjligt. Vi vill inte lägga oss i och prata med väljarna. 

När vallokalerna stänger på natten skickar observatörerna in all information till Washington där de har ett team med experter i olika områden, som politik, juridik och media. Teamet sammanställer rapporterna och släpper en preliminär rapport dagen efter valet. Den slutgiltiga rapporten släpps en månad efter valet.

Brukar det få stor uppmärksamhet?

– Ja, OSSE är en ganska tung spelare. Dels på grund av organisationens egen renommé som en väldigt oberoende organisation. Dels med metoden som OSSE har utvecklat för observation och använt sig av i så många val i så många år. OSSE ger sig inte in i kvalitativa diskussioner utan håller sig till sin statistiska metod och kör den om och om igen, säger Mattias Wandler.