Att skära ner på de anställdas arbetstimmar genom så kallad hyvling har blivit ett allt vanligare fenomen inom handeln, enligt Handelsanställdas förbund. Nu hoppas fackförbundet få stopp på hyvlingen i det nya kollektivavtalet. Men kommer man inte överens med arbetsgivarna är Handels beredda att ta till drastiska åtgärder.
– Vi är aldrig rädda för att ta till strejkvapnet, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer till Dagens Arena.
Ett aktuellt exempel på hyvling inom handeln är klädjätten H&M:s beslut om att cirka 1500 anställda i 69 butiker i Sverige ska få sin arbetstid kortad. Något som upprört Handels.
– Det visar att man har en väldigt tråkig syn på sin personal. Många har vigt sitt liv åt att jobba på H&M och det här är tacken de får. Det blir extra provocerande när H&M meddelar att man ska ge utdelning till sina aktieägare samtidigt som många anställda inte kommer att kunna leva på sin lön. Det är de anställda som får ta företagets ekonomiska smäll, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.
Handels har fått rapporter från många medlemmar som är bedrövade över beskedet att de tvingas gå ner i arbetstid.
-De är jättearga, jätteledsna och otroligt oroliga över hur deras framtid kommer att se ut. Det är inte självklart att man bara slutar och börjar jobbar någon annanstans om man är 55 plus och jobbat på H&M jättelänge, säger Linda Palmetzhofer.
Hon berättar om en butik där 15 tjänster skulle ner till åtta timmar vardera. En tjänstgöringsgrad som annars bara ges till de som jobbar extra.
-Vem kan överleva på åtta timmar i veckan? frågar sig Linda Palmetzhofer.
När det dessutom i förra veckan kom uppgifter om att ytterligare H&M-anställda skulle behöva gå ner i tid skapade det ny oro bland personalen. Uppgifterna har dock sedan tillbakavisats av H&M, som hävdar att det endast rör en butik. Linda Palmetzhofer hoppas nu att klädföretaget håller vad de lovar. Annars menar hon att de anställda riskerar “ett dubbelslag”.
Men H&M är långtifrån den enda arbetsgivare inom handeln som använt sig av hyvling.
2016 kom en dom i Arbetsdomstolen som slog fast att Coop inte gjort fel då man sänkte anställningsgraden för flera anställda, samtidigt som andra med kortare anställningstid fick behålla sina kontrakt.
– Det är ett problem vi sett breda ut sig mer och mer sen domen 2016, då det blev känt att man kan tolka lagen om anställningsskydd på det här sättet. Många ombudsmän säger att de nästan inte får några förhandlingar om arbetsbrist längre, eftersom arbetsgivarna istället väljer att hyvla, säger Linda Palmetzhofer.
Hon menar att det är bättre att arbetsgivarna säger upp enligt turordningslistan i stället för att skära ner på timmar för ett större antal anställda.
– Om du blir helt uppsagd har du rätt till andra omställningsmöjligheter och lättare att hitta nya jobb. Annars får vi en arbetsmarknad som i USA där man måste ta flera jobb för att klara sig. Så vill vi inte ha det i Sverige. Vi ska ha anställningar där de som jobbar kan leva på sin lön.
Hyvlingen är en av de viktigaste frågorna för Handels i förhandlingarna med Svensk Handel om ett nytt kollektivavtal, som sker under våren. Men Linda Palmetzhofer vill inte säga att förbundet prioriterar en reglering kring hyvling framför högre löneökningar.
– De sakerna hör ihop. Man ska kunna leva på sin lön. Det innebär både höjda löner och fler timmar på kontrakten. Om fler personer får fler timmar, men lönerna samtidigt sänks så får det ingen effekt.
Hon menar att arbetsgivarna också har en hel del att vinna på att reglera hyvlingen. Inte minst eftersom många handelsföretag säger att det är svårt att hitta rätt kompetens.
– Det kommer vara svårt att attrahera arbetskraft till branschen om man erbjuder 0 timmar. Det kan inte vara den här bilden av branschen som arbetsgivarna vill måla upp, säger Linda Palmetzhofer.
Hon hoppas att Handels ska kunna komma överens med arbetsgivarna om en lösning på frågan. Men om det inte går är förbundet redo att strejka för att hitta en reglering kring hyvling som man är nöjd med.
– Vi är aldrig rädda för att ta till strejkvapnet. Den här frågan är jätteviktig för majoriteten av Handels medlemmar och det gör att det finns en stor kampvilja, säger Linda Palmetzhofer.
Dagens Arena har sökt Svensk Handel för en intervju men de avböjer att kommentera med anledning av de pågående avtalsförhandlingarna.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.