Pensioner Regeringen och Centerpartiet har nått en överenskommelse om pensionerna. Frågan kommer att avgöras på onsdagens budgetomröstning. Fackförbundet Handels, som har många kvinnliga pensionärsmedlemmar som lever under gränsen för relativ fattigdom, är positiva till uppgörelsen.
I förmiddags presenterade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) en ny överenskommelse mellan regeringen och Centerpartiet gällande höjningen av garantipensionen. Uppgörelsen innebär att höjningen av garantinivån blir något lägre än det ursprungliga förslaget, från 1 000 kronor skattefritt till 1 000 kronor före skatt. Vilket betyder ungefär 200 kronor mindre i plånboken.
Utöver höjningen av garantipensionen, som ska börja gälla från och med augusti, ska även bostadstillägget höjas med 100 kronor för ensamstående och 50 kronor för sammanboende.
Förhoppningen för Socialdemokraterna och Centerpartiet var att nå en bred överenskommelse i pensionsgruppen, men oppositionen säger nej till partiernas kompromiss. Frågan kommer alltså att avgöras under onsdagens budgetomröstning där Centerpartiet har sagt att de kommer att stödja regeringens budget efter att deras eget förslag röstats ned.
Fackförbundet Handels tycker att uppgörelsen är bra trots att nivån blir lite lägre.
– Vi har sett stora behov av höjningar i pensionssystemet och den överenskommelsen påminner rätt mycket om det förslag som regeringen lagt på bordet, säger Linda Palmetzhofer, ordförande för Handels.
Vad tänker ni om att garantinivån blir lägre nu än i det ursprungliga förslaget?
– Det är naturligtvis det tråkiga i det hela. Sen hoppas vi att det här här är ett första steg i andra förändringar i systemet. Att vi får in mer pengar dit så att vi kan höja pensionerna i totalen också.
Handels kom förra veckan ut med en rapport om hur deras medlemmar påverkas av dagens pensionsnivåer. Rapporten visar att fyra av tio av förbundets pensionärsmedlemmar är beroende av garantipensionen. Och att över hälften av kvinnorna är det. Medan gränsen för relativ fattigdom i Sverige är 13 300 kronor i månaden, får en medlemspensionär i Handels i genomsnitt ut 12 659 kronor i pension.
– Det visar tydligt att debatten som förts om att garantipensionen inte ska höjas, för att den skulle vara för de som inte har jobbat, är skev. Det här är människor som har arbetat ett helt yrkesliv men inte fått jobba heltid. Korta kontrakt och otrygga anställningar påverkar pensionen. Det här är en jätteviktig fråga för våra medlemmar. De har låga löner och tuffa arbetsvillkor när de arbetar och sen fortsätter det när de går i pension, säger Linda Palmetzhofer.
Vad tänker ni om högeroppositionens pensionsförslag?
– De har också lagt fram vissa typer av höjningar på garantipensionen, så de är inne och ser samma problem. Sen har de förslag på skattesänkningar för de med höga pensioner, medan vi snarare ser att vi behöver höja pensionerna. Att sänka skatterna kompenserar inte höjda pensioner. Vi måste ha in mer pengar i systemet för att höja pensionerna generellt.
Helst hade Handels sett att förslaget fick en bred politisk förankring i pensionsgruppen.
– Det är klart att det är så att om man kan ha en bred politisk överenskommelse är det bättre än om man går in och gör vissa justeringar från tillfälle till tillfälle, säger Linda Palmetzhofer.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.