“Många svenska företag uppmärksammas för att de sköter sig så bra när de kommer ut i andra länder. Ikea hör tyvärr inte till dem.”
Ikea i Turkiet får på fredagen skarp kritik från Handelsanställdas förbund och Unionen. Det handlar inte bara om uteblivna kollektivavtal och dålig personalpolitik utan också om regelrätta trakasserier av anställda som engagerat sig fackligt. Och trots dialog och löften om bättring händer ingenting.
– Det här har pågått en lång tid. Vi träffar medlemmar där nere som berättar hur Ikea besökt deras familj och försökt få familjerna att övertyga den enskilde medlemmen om att inte vara med i facket, säger Susanna Gideonsson, vice förbundsordförande för Handels, till Dagens Arena.
Handels har tidigare framför kritik mot Ikeas agerande i Turkiet också till de svenska företrädarna. Men kritiken tycks inte bita.
– De skyller på att det är en franschisetagare som driver Ikea i Turkiet men det är ju en sak som de enkelt kan reglera i sina franschiseregler, att facklig organisering ska vara tillåtet och att kollektivavtal ska finnas, säger Susanna Gideonsson.
Samtidigt betonar hon att Ikea sköter sig bra i Sverige och att problem som uppstår här får sin ofta får en snabb lösning utan konflikt.
– Men de sköter sig inte ute i världen. De har en profilen i Sverige om att vara schyssta och att det ska vara bra för personalen, men där är man inte det när det gäller de anställdas villkor, säger hon och fortsätter:
– Det finns många svenska företag som uppmärksammas för att de sköter sig så bra när de kommer ut i andra länder. Ikea hör tyvärr inte till dem.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.