Den fackliga rörelsens höga skrik mot skiljedomstolen ISDS i handelsavtalet TTIP har gett resultat, tror handelsexperten Peter Kleen: “Det kommer att vara ett av avtalets mindre problem”.
Det gigantiska handelsavtalet TTIP, som just nu förhandlas mellan USA och EU, väcker starka känslor runtom i Europa.
Mest omstritt är specialdomstolen ISDS som gör att internationella företag kan stämma stater för demokratiska beslut som påverkar företagens vinst.
Det kommer dock vara ett av avtalets minsta problem, menar Peter Kleen, handelsexpert och före detta generaldirektör på Kommerskollegium.
– EU-kommissionen gör allt för att gå sina kritiker till mötes utan att ISDS blir helt meningslöst. Och om det inte blir tillräckligt bra kommer det att ryka, säger han till Dagens Arena efter ett seminarium om TTIP.
De europeiska facken har skrikit högst i kritikerskaran. I Sverige har TCO, Saco och LO gått ihop om ett gemensamt krav på hur tvistlösningsmekanismen bör utformas. Det är en skrivning långt ifrån den som finns i EU:s andra aktuella handelsavtal, med Kanada.
– EU-kommissionens vändning är den fackliga rörelsens och frivilligorganisationernas förtjänst. Hade de varit tysta hade kommissionen kört på skrivningarna i Kanadaavtalet, säger Peter Kleen.
Det vi i stället bör vara allvarligt oroade för är USA:s starka vilja att öka tillträdet till den europeiska jordbruksmarknaden, enligt Peter Kleen.
– Jordbruksindustrin är en stark kraft i USA. Det finns stora lobbyintressen och delstater där 70 procent är beroende av ökad majsproduktion. De kommer att vara stenhårda på att öka tillträdet, annars kommer det aldrig att gå igenom i kongressen. Där kommer EU vara tvunget att ge efter mycket, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.