I helgen väljer Sveriges frommaste ungdomsförbund nya språkrör. Vilka är kaxiga nog att leda Grön ungdom när moderpartiet nu sitter i regering?
I helgen väljer Grön ungdom nya språkrör – första gången med moderpartiet i regeringsställning.
Med sin partitrogna linje har Grön ungdom traditionellt skiljt sig från de andra ungdomsförbunden där partikritik, personkonflikter och falangstrider regelbundet blottas offentligt. Något det kan komma att bli ändring på nu när Miljöpartiet sitter i regering.
– Tidigare har man nästan sett ogillande på personer som går alltför mycket emot partiet. Men med MP i regeringsställning är det många som efterlyser ett ungdomsförbund som kan driva frågor som migration, klimat och välfärd. Där kan ju Grön ungdom vara mer radikalt än partiet, säger Paulo Silva, i dag senior rådgivare på konsultföretaget New Republic.
Tillsammans med Maria Wetterstrand blev han 1996 ett av Grön ungdoms första språkrör.
Då var språkrörsvalen ganska odramatiska. Bland annat på grund av att språkrörens roll snarare var att föra medlemmarnas talan än att vara den stora ledaren med makt över den politiska agendan. Men det var tjugo år sedan nu och rollen har succesivt förändrats.
– Nu behöver språkrören ta en större roll och leda ett kaxigare ungdomsförbund i opposition till partiet, men också för att matcha de andra ungdomsförbunden. De som väljs måste ha en ambition att vara tydliga i sin samhällskritik, säger han.
För första gången i Grön ungdoms historia finns också en höger-vänsterkonflikt i klassfrågor. Paulo Silva berättar att ungdomsförbundets inställning till välfärd traditionellt inte handlat om klass utan i stället präglats av en idé om att människans rikedom inte nödvändigtvis behöver mätas i materiella ting.
– Det är inte så att diskussionen om klass är ny i förbundet, men tidigare har man valt att fokusera på andra frågor, säger valberedningens sammankallande Jakob Lundgren.
På högersidan i helgens språkrörsval finns Klara Lidman och Mårten Roslund. I den vänstra hörnan Alrik Altwall och Hanna Lidström.
Valberedningen föreslår emellertid de två kvinnorna som efterträdare på språkrörsposterna. Enligt Jakob Lundgren är Hanna Lidström och Klara Lidman de starkaste kandidaterna som tillsammans har kompetensen att driva förbundet politiskt och strategiskt i förhållande till både medlemmar och moderpartiet.
Det är också de som enligt valberedningen kan vara Grön ungdoms starkaste röster i frågor som migration, klimat och feminism. Jakob Lundgren håller inte med om att ungdomsförbundet behöver kandidater som kan driva en tydligare oppositionslinje mot Miljöpartiet.
– Vi värderar en konstruktiv relation till partiet där vi kan lyfta upp våra medlemmars åsikter. Ibland kan det innebära konflikt men i de flesta fall handlar det om att förändra partiets inställning över tid. Vi tror att Hanna och Klara kommer att vara positiva för den relationen, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.