Val2018 I över hälften av landets kommuner har Sverigedemokraterna en vågmästarroll. Moderaterna på riksnivå säger fortsatt nej till regeringssamarbete med Sverigedemokraterna, men ute i landet är bilden en helt annan.
Moderaterna med Ulf Kristersson i spetsen vill regera med Alliansen, utan att föra samtal med Sverigedemokraterna. SD, som Sveriges tredje största parti, har å sin sida sagt att de kräver inflytande för att de ska godkänna det borgerliga regeringsalternativet.
Höstens val blev en stor framgång för SD. I elva kommuner är man största parti.
Som Dagens Arena rapporterade om tidigare tycker över 300 förtroendevalda M-politiker ute i landet att partiet ska ta regeringsmakten med hjälp av SD.
Läs mer: 324 M-politiker vill samarbeta med SD
Vilket i Sveriges kommuner och landsting redan är ett faktum. Under förra mandatperioden samarbetade de båda partierna i flertalet kommuner.
Dagens Arenas genomgång efter höstens val visar att SD är vågmästarparti mellan de traditionella blocken i omkring hälften av landets kommuner vars slutgiltiga valresultat är inrapporterat (135/290).
I Högsby och i Gävle har alliansblocket kunnat styra, trots färre mandat än de rödgröna, med stöd av SD.
Inför höstens val sa kommunstyrelseordföranden i Gävle, Patrik Stenvard (M), till svenska Yle att han hoppas på att modellen fortsätter även in i nästa mandatperiod.
– Vi kommer inte att ha något samarbete med Sverigedemokraterna. Däremot behandlar vi dem på samma sätt som vi behandlar andra partier. Lägger de fram förslag som vi tycker är bra, så har vi inga problem att bifalla sådana förslag.
I Helsingborg, där Alliansen tillsammans med Miljöpartiet har styrt under den senaste mandatperioden, har ingen officiell samverkan med SD funnits, men Peter Danielsson som är kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg säger till SVT Nyheter att de har samarbetat med SD i specifika frågor.
– Vi har under de 12 år jag varit i rådhuset sett på SD som ett parti bland andra. Vi pratar med dem och vi lyssnar på vad de tycker och tänker. Vi har inte den beröringsskräcken.
Efter ett politiskt kaos i Hässleholm röstade SD för alliansbudgeten och i gengäld fick Sverigedemokraterna, tillsammans med Moderaterna, de ledande posterna i kommunen – förste vice ordförande i både kommunledning och nämnder.
I årets val blev SD största parti i Hässleholm.
Till Aftonbladet har en källa inom Sverigedemokraternas partiledning i Stockholm sagt att det som hänt i Hässleholm är ett tecken på vad som komma skall över hela Skåne, och senare hela Sverige.
– Hässleholm är en föraning om vad som komma skall. Det kommer att bli mycket svårt att styra kommuner om man ignorerar oss.
I Landskrona tillskrivs Liberalernas otroliga valframgång bland annat den borgerliga samverkan som funnits med SD.
Inför valet skrev moderater och sverigedemokrater i Sölvesborg debattartiklar tillsammans. Att Moderaterna vill ta makten genom samarbete med SD är ingen hemlighet.
– Väljarna vet redan nu att jag inte har några bekymmer med att samarbeta med SD. Det har jag ju redan gjort flera gånger, men däremot vill jag hålla tillbaka den del av deras politik som jag anser är rent främlingsfientlig, säger Kith Mårtensson, Moderaternas toppnamn i Sölvesborg, till P4 Blekinge.
Efter framgångarna i årets val ökade SD på vissa platser med 14 procent i årets val. Som i Bjuv i Skåne, där partiet nu bara är tiondelar från att vara största parti.
Pia Trollehjelm, Sverigedemokraternas ordförande i Bjuv, säger till SVT Nyheter att diskussioner med andra partier väntar.
– Nu blir det diskussioner, kanske med M, för att få till ett samarbete. Det är ett möjligt scenario.
I Staffanstorp är det däremot Moderaterna som sträcker ut en hand. Där har Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande, efter valet aviserat att han kan tänka sig att både samarbeta och styra ihop med SD i kommunen.
Moderaterna i Årjäng vill hellre samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet – än med nuvarande samarbetspartnern Socialdemokraterna.
Både i Boden och i Vingåker har ledande moderater tyckt att man kan samarbeta med SD. För fyra år sedan fick dåvarande moderata oppositionsrådet i Vingåker Timo Granetin en tillsägelse från M på nationell nivå när han föreslog samarbete.
Efter höstens val och utspel är det tyst från moderpartiet.
Ulf Kristersson sa i en av sina första intervjuer som partiledare att han inte kommer att lägga sig i om partikollegor i kommunerna söker samarbete med Sverigedemokraterna.
– Jag vill inte gå in och peka finger till enskilda kommuner som på alla möjliga sätt arbetar i besvärliga parlamentariska situationer. Jag tror inte att det är någon kommun i dag där M förlitar sig på SD:s stöd. Men jag tycker att man inte ska ha nationella pekfingrar som ska tala folk till rätta lokalt, att de inte får skapa en majoritet eller en kommunstyrelse som bygger på en viss parlamentarisk förutsättning, sa partiledaren till Aftonbladet.
Efter att Aftonbladet publicerat intervjun ringde Kristersson upp och förtydligade sitt resonemang om SD.
– Vi förhandlar, kompromissar, eller samregerar inte med SD.
Läs mer: Här är kommunerna där SD tappar väljare – hela listan
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.