Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna. Tjejjourerna räknar med ökat tryck.
Många tjej- och ungdomsjourer upplever ett större söktryck under storhelgerna, när många tvingas spendera tid med personer som utsätter dem för våld och övergrepp.
– Det är ett stort problem att det offentliga samhället stänger ner, speciellt för unga tjejer och barn som hör av sig. De är ofta utelämnade till föräldrar som begår övergrepp och då finns det ingen att att höra av sig till som är tillgänglig, säger Olga Persson, Unizons generalsekreterare.
Tre av fyra tjejjourer och ungdomsjourer håller öppet som vanligt under jullovet. Men det är hård press på organisationerna, som ofta är underfinansierade.
En lösning som Olga Persson ser är en bättre samverkan mellan kommun och idéburna organisationer.
– Inför storhelgerna skulle man till exempel kunna sätta sig ner och konkret planera vem som ska ha öppet när. Konkreta samverkansplaner för konkreta insatser.
– Jag vill generellt uppmana folk att lägga sig i mer och hjälpas åt kring storhelgerna som är plågsamma för många, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.