Reglerna kring arbetskraftsinvandring skärps. Migrationsverket ska börja göra efterkontroller av arbetsgivare som anställer utländsk arbetskraft.
2008 infördes nya regler om arbetskraftsinvandring. Utländska medborgare med jobb i Sverige skulle kunna få uppehållstillstånd här. Villkoret var att anställningsförhållandet var i enlighet med rådande kollektivavtal.
Svenska arbetsgivare var inte sena med att utnyttja systemet. I media har det rapporterats om låga löner och slavliknande arbetsförhållanden. Exempelvis har chefer på snabbmatsjätten McDonalds tagit betalt för att ge utländska medborgare jobb i Sverige.
Med stöd av Miljöpartiet har regeringen nu skärpt reglerna för arbetskraftsinvandring. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver migrationsminister Tobias Billström (M) och Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm att: ”Det är oacceptabelt att arbetsgivare utnyttjar människors utsatthet. Allt missbruk måste stävjas.”
För att komma till bukt med oseriösa arbetsgivare ska Migrationsverket göra efterkontroller av hur de utlovade lönerna och arbetsförhållandena efterlevs i verkligheten. Kontrollerna kommer att riktas mot vissa branscher, och genom stickprov.
Arbetsgivaren ska också kontrolleras mer noggrant. Företag ska på begäran lämna uppgifter till Migrationsverket om anställningsförhållanden. Däremot räcker det att de uppgifter som företaget lämnar ” på heder och samvete” är riktiga. Den arbetsgivare som ljuger om lönenivåer gör sig skyldig till brott.
Arbetstagare som beviljats arbetstillstånd i Sverige, men som vill lämna sin arbetsgivare eller sägs upp, ska få en extra månad på sig att hitta ett nytt arbete. Med de nya reglerna har arbetstagaren totalt fyra månader på sig att hitta nytt jobb.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.