ARKIVBILDEN Under några år i slutet av 1800-talet förälskade sig den unge ingenjören Henry Thorburn i kamerans möjligheter. Hans unika fotografier visar en levande vardag i ett borgarhem från svunna tider. Vi har plockat fram några favoriter ur hans arkiv.
Britten William Thorburn kom med sin familj till Uddevalla på 1820-talet. De bosatte sig på gården Kasen, och etablerade sig snabbt som framgångsrika entreprenörer, framför allt inom export av havre. På 1870-talet stod denna exporten för nästan en femtedel av Sveriges totala export, och Thorburns andel av denna var nästan en tredjedel, enligt denna källa.
Familjen Thorburn och den med släktband tätt knutna familjen Macfie fick på detta vis en mycket stark ställning på västkusten och spelade en mycket stor roll för Uddevallas utveckling. Familjerna växte och med varje barnkull ökade antalet familjemedlemmar med samhällsbärande uppdrag. De drev rederi, anlade järnvägor och producerade linolja.
En av dessa ättlingar var Henry Thorburn, barnbarn till William. Henry föddes 1875 och utbildade sig till civilingenjör vid KTH i Stockholm 1893-1897. Han skulle senare bli ägare till Katrinedals Pappfabrik, Groröds Såg- och Vattenverk och även bli lokal politiker i Uddevalla.
Men under sin ungdomstid på 1890-talet var han även en hängiven amatörfotograf. I stort tycks han jämt ha haft sin kamera med sig under dessa år. Han efterlämnade hundratals bildplåtar, med noggranna anteckningar om motiv, datum, plats och teknik. Bilderna finns numera på Bohusläns museum som sett till att en stor del av fotografierna har digitaliserats.
Sammantaget visar Henry Thorburns bilder upp det liv som kunde erbjudas en ung man i en framgångsrik företagarfamilj i ett Sverige på väg in i industrialism, men med demokrati och jämlikhet fortfarande långt bort. Bildernas mångfald och vardaglighet gör dem emellertid till så mycket mer än tidsdokument. Det finns en närvaro i många av bilderna som gör dem oemotståndliga.
Vi har försökt att välja ut några av dem nedan, med de anteckningar som Henry Thorburn angett på varje bild. För den riktigt intresserade innehåller varje bild dessutom detaljerad information om tekniken bakom varje plåt. (Du hittar 300 av fotografierna här.)
Henry Thorburn dog den 15 nov 1947. Längst ner i denna artikel finner du hans självporträtt. Tack vare honom kommer vi närmare en svunnen tid, med en den känsla av evigt liv som endast en bra bild kan erbjuda.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.