Portugal Mitthögerns Demokratiska allians fick flest mandat i söndagens portugisiska parlamentsval. Samtidigt har ytterhögerpartiet Chega, som inte ingår i alliansen, lyckats ta över en femtedel av parlamentet.
Efter anklagelser om korruption meddelade Portugals premiärminister António Costa i november att han planerade att avgå. Costa leder Socialisterna, som just nu utgör regeringen i Portugal. Beskedet om avgång innebär att parlamentsvalet utlystes tidigare än planerat. Valet som skulle ske 2026 hölls istället under söndagen den 10 mars.
Den nya regeringen bildas av Demokratiska alliansen, som leds av högerpartiet Socialdemokraterna. Alliansen fick med sina 79 av 230 mandat ingen egen majoritet. Eftersom både Demokratiska alliansen och Socialisterna, som fick 77 mandat, vägrar samarbete med högerextrema Chega, bildas en minoritetsregering med Luís Montenegro som premiärminister.
Dagens Arena har pratat med statsvetaren och förläggaren Andreas Johansson Heinö om valresultatet.
– Det blev mycket jämnare än vad man förväntat sig, mellan de två största partierna. Men trots det så gick ju partiledaren för Socialistpartiet ut redan sent igår och sa att de hade förlorat valet. Svårigheten är nu att Socialdemokraterna inte heller har majoritet. Det behöver de inte för att bilda regering, men det skulle kunna bli en situation nu där man har en regering som ibland tvingas regera på till exempel en budget som är oppositionens, säger han.
Stort missnöje efter korruptionsskandalerna
Att Chega fått så många som 48 mandat beror enligt Andreas Johansson Heinö till stor del på korruptionsskandalerna, där politiker från både Demokratiska alliansen och Socialisterna arresterades av polis.
– De har gynnats väldigt mycket av att de är outsiders. De kan komma ut nu och säga, ”Vi är de enda som inte är korrupta. Men vi måste rensa bort de här eliterna.” Men sen är det klart att de är en del av en väldigt bred trend i hela Europa. Där liknande högernationalistpartier har kommit fram till slut i nästan alla länder.
Till skillnad från många av de nationalistiska partier som har växt på senare år har Chega en mycket konservativ ekonomisk politik.
– Många andra nationalistpartier ligger ofta i mitten och vill kombinera välfärdssatsningar med skattesänkningar. Men Chega vill kraftigt minska bidragen. De har en retorik som är väldigt mycket mot inte bara invandrare utan också mot bidragstagare, säger Heinö.
Luís Montenegro höll under måndag morgon ett tal där han återigen lovade att inte släppa in Chega i regeringen. Andreas Johansson Heinö tror dock att partiets inflytande kommer att öka framöver.
– Vi vet hur det gick i Sverige. Här lovade man också i början att inte samarbeta med dem. Chega är ungefär lika stora nu som Sverigedemokraterna var när vi i Sverige fick ett januariavtal. Det kommer nog att dröja ett tag. Och kanske, precis som i andra länder, krävas att man byter partiledare, till någon som inte är lika bunden till det här vallöftet som Montenegro.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.