Bostadsmarknad Privata hyresvärdar tjänar generellt betydligt mer än gemene man, visar en rapport från Hyresgästföreningen. Samtidigt blir marknaden allt mindre hållbar för hyresgästerna.
Under de senaste tio åren har antalet andrahandskontrakt på hyresmarknaden ökat markant. Mellan 2013 och 2023 nästan tredubblades det totala redovisade överskottet från privatuthyrning. Överskottet måste dessutom bara redovisas om intäkterna från uthyrning överstiger 40 000 kronor.
– Vi har sett en växande kurva sedan privatuthyrningslagen kom 2013. Tidigare så var andrahandshyrorna i ägt boende kopplade till hyrorna i hyresrätt, men då blev de mer eller mindre marknadshyror. Och det som har hänt de senaste åren när vi har haft stigande räntor, det är att många människor som kanske ville sälja och köpa nytt istället har hyrt ut, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.
Enligt Martin Hofverberg fastnar många på andrahandsmarknaden, eftersom det särskilt i större orter ofta finns en brist på bostäder. I Stockholm, där bostadsbristen är som värst, är det i genomsnitt dubbelt så dyrt att hyra en tvårumslägenhet i andra hand som det är att betala ordinarie hyra för samma bostad. Det visar en lägesrapport från Hyresgästföreningen.
– Det är lätt att säga upp hyresgästen när det kommer till andrahandskontrakt, och du betalar en väldigt hög hyra. Det här är en marknad som uppstår för att det saknas alternativ, säger Martin Hofverberg.
Privata hyresvärdar ofta höginkomsttagare
För de privatpersoner som hyr ut bostäder ser situationen annorlunda ut. Hyresgästföreningens rapport visar att de som rapporterar överskott från privatuthyrning generellt tjänar betydligt mer än genomsnittet. Män är överrepresenterade, och det är även personer i övre medelåldern. När uthyrarnas inkomster redovisas är den största gruppen de som tjänar mellan 500 000 och 1 miljon kronor per år.
Martin Hofverberg tror att den växande andrahandsmarknaden kommer att förvärra situationen för hyresgäster.
– Den här regeringen vill stimulera den här marknaden ännu mer, vilket oroar mig. Idag behöver inte uthyrare skatta på hyresintäkter under 40 000 kronor, vilket regeringen vill höja till 50 000. Samtidigt som de avskaffat investeringsstödet och byggandet störtdyker i spåren av krisen. Så det sker en övergång från trygga hyreskontrakt och bra bostäder till de här otrygga och dyra andrahandslösningarna, säger han.
Martin Hofverberg menar att mer statligt stöd behövs till de som vill bygga hyresbostäder i den rådande lågkonjunkturen.
– Finansieringen är en nyckelfråga. Det är även marken. Det måste finnas krav på alla kommuner som har bostadsbrist att planera fler bostäder. Sen behöver vi också en skattereform. I dag går det en massa pengar till ägt boende och inget till hyrt. Det är inte rimligt.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.