hot och våld Fler upplever hot och våld inom funktionshinderomsorgen. Allt fler anmälningar kommer in till Arbetsmiljöverket.
– Det har blivit mångas vardag, säger Margaretha Johansson ombudsman på Kommunal.
Förra året fick Arbetsmiljöverket in 403 anmälningar om hot- och våldsamt beteende inom funktionshinderomsorgen, en ökning med 57 procent på fem år. Det har bland annat kommit in anmälningar om slag, strypgrepp och ett avbitet öra. Den anställde-en vikarie som blev av med sitt öra är fortfarande sjukskriven. Örat gick inte att rädda, skriver Kommunalarbetaren.
Katarina som tidigare har arbetat som personlig assistent förklarar att det inte bara är hot och våld som är en viktig fråga för dem som jobbar i yrket.
– Jag har själv inte upplevt något våldsamt beteende när jag arbetade med funktionshindrade, men det var psykiskt påfrestande att jobba ensam och känna att man inte räckte till. Jag blev besviken på kommunen för att de inte satte in extra personal.
Kommunals ombudsman Margaretha Johansson poängterar att man måste höja bemanningen och se till att överlämningen mellan varje pass sker på ett bra sätt. Hon säger även att det finns många inom yrket som inte vågar anmäla.
– Det är många på boenden som inte anmäler för de tänker att det är sånt man får utstå i detta yrket, det har blivit mångas vardag.
I Helsingborg fick två ur personalen på ett gruppboende slag riktade mot sig från en boende. Den ena ramlade och fick sparkar mot huvud och kropp. Kollegan försökte larma polis via ett GPS-larm som de hade med sig, men detta misslyckades. De kunde sedan ringa 112 och polis anlände till platsen, uppger Kommunalarbetaren.
Margaretha Johansson förklarar hur viktigt det är att larmen ska fungera och användas av personalen.
– På vissa ställen i landet har det inte ens funnits larm och andra har inte använt det. Det är viktigt att detta fungerar, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.