Sophie Cookson och Emily Beecham i i Mikael Håfströms Stockholm Bloodbath. Foto: Scanbox

Film Humorn och att låta de kvinnliga karaktärerna stå i centrum är den stora behållningen i Mikael Håfströms historiska storfilm om Stockholms blodbad. 

Stockholms blodbad måste vara en av de mest tacksamma historiska händelserna att göra film av. Det är därför inte förvånande att det är den händelsen som skildras i Mikael Håfströms internationella storfilm Stockholm Bloodbath, som har premiär i nästa vecka. Filmen är svenskproducerad och flera av de ledande rollerna spelas av skandinaviska skådespelare som danske Claes Bang och svenska Alba August. Som titeln antyder talar dock karaktärerna i filmen engelska och de skandinaviska skådespelarna kompletteras av namn som Emily Beecham och Sophie Cookson. Allt för att försöka locka en så stor internationell publik som möjligt.

Kvinnorna i centrum

Jag måste erkänna att jag inte hade särskilt höga förväntningar på Håfströms film. Att göra en svensk film på engelska som ska försöka återskapa en av de mest kända historiska händelserna i Sverige utan att det blir töntigt är inte en helt lätt uppgift om ni frågar mig. Men filmskaparna har varit smarta. I stället för en gravallvarlig skildring av medeltiden som lätt hade kunnat bli ett pekoral (läs Arn) har man valt att använda sig av humor och rapp dialog.

Claes Bang och Emily Beecham står för bra skådespelarinsatser. Foto: Scanbox

Ett genidrag är också att låta de kvinnliga karaktärerna stå i centrum och vara de som för historien framåt. Låt vara att man tagit sig vissa friheter och lagt till karaktärer och händelser som inte är historiskt korrekta. Men det gör filmen betydligt mer intressant än om varenda detalj hade stämt överens med verkligheten. Dessutom är grundhistorien någorlunda historiskt korrekt, vilket gör att man också får en historielektion på köpet. Skådespelarinsatserna är också genomgående bra. Inte minst utmärker sig Claes Bang i rollen som Kung Kristian II (eller Kristian Tyrann som han kommit att kallas i Sverige) och Emily Beecham som Kristina Gyllenstierna.

Har sina svagheter

Det betyder inte att filmen inte har sina svagheter. Det känns stundtals som att filmskaparna vill göra lite för mycket på en gång. Filmen blir därför som någon sorts blandning av Game of Thrones, komedi och en hämndfilm à la Quentin Tarantino. Det är heller ingen film för den känslige då den innehåller fullt med blod och avhuggna huvuden. Men för alla som vant sig vid våldet i serier som Game of Thrones är det inget nytt. Stockholm Bloodbath kommer knappast hamna högt på min lista över 2024 års filmer när filmåret summeras. Men som en stunds underhållning fungerar den ganska bra. Dessutom får man en historielektion på köpet.

Stockholm Bloodbath har biopremiär den 19 januari.

Foto: Scanbox