658 nyanlända är fast på Migrationsverkets boenden efter att kommunerna sagt nej. »Olyckligt, den här personen skulle egentligen kommit igång med samhällsorientering, SFI eller arbetsförberedande insatser, säger Roy Melchert, Arbetsförmedlingen.
Från och med mars i år är kommunerna tvingade att ta emot ett visst antal nyanlända, efter en överenskommelse mellan regeringen och allianspartierna. Många kommuner har varnat för att det kommer att bli svårt att ta emot det antal de blivit tilldelade. Den främsta anledningen är att man inte hunnit ordna bostäder.
Härom veckan deklarerade moderatstyrda Ekerö kommun att de inte kommer ta emot några fler nyanlända i kommunen av just det skälet. Detta trots att de bara tagit emot 57 av de 104 flyktingar som de enligt den nya bosättningslagen ska ta emot i år. Härom dagen lämnade Varbergs kommun samma besked. Och de nyanlända som nekas av kommunerna, de fastnar på Migrationsverkets anläggningsboenden.
I dagsläget rör det sig om hela 658 nyanlända som tvingas stanna på anläggningsboendet på grund av att kommunen sagt nej till att ta emot personen under 2016. De har alltså blivit anvisade till en kommun som inte hunnit ordna mottagandet inom de två månader de har på sig, samt bedömer att de inte kommer kunna ta emot den nyanlända förrän nästa år.
Efter en ofta traumatisk flykt, lång asylprocess och väntan på Migrationsverkets boenden är det för de flesta en enorm lättnad att bli anvisad till en kommun. Inte förrän man fått en kommunplacering kan man få en bostad och påbörja etableringen – kanske få en praktikplats eller läsa SFI.
– Det är olyckligt att etableringen dröjer. Det innebär att väntan fortsätter när personen egentligen skulle kommit igång med samhällsorientering, SFI eller arbetsförberedande insatser. Vi tappar tid i etableringen, säger Roy Melchert, chef för integration och etablering på Arbetsförmedlingen.
Men det finns inte mycket att göra när kommunerna säger nej. Arbetsförmedlingen måste fortsätta anvisa de nyanlända till kommunerna. Och ansvarig minister Ylva Johansson har motsatt sig sanktioner mot de kommuner som vägrar ta emot, även om hon den senaste veckan har öppnat något för detta. »Jag utgår ifrån att kommunerna vill följa lagen«, sa hon i förra veckans SVT Agenda. Roy Melchert ger samma besked.
– Jag upplever att det finns stark vilja att leva upp till kommuntalen. Jag utgår från att kommunerna kommer att ta emot men läget är ansträngt i många kommuner. De gör vad de kan för att hitta lösningar, säger han.
Såhär går en kommunanvisning till:
Migrationsverket delger flyktingen beslut om uppehållstillstånd och informerar personen om att uppsöka Arbetsförmedlingens lokalkontor.
Arbetsförmedlingen bedömer etableringsförmågan och frågar om hjälp med bosättning behövs samt gör en kartläggning av personen som kallas bosättningsunderlag.
Arbetsförmedlingen kontaktar den kommun som står på tur att ta emot. Kommunen har två månader från och med bosättningsbeslutet på sig att ordna mottagandet, bland annat boende.
När kommunen ordnat mottagandet bokar Migrationsverket en biljett åt den nyanlända som kan påbörja etablering i kommunen.
Från och med årsskiftet kommer Migrationsverket ha ansvaret för hela processen (ej etableringen).
Källa: Migrationsverket
Detta är bosättningslagen:
Under 2016 kommer totalt 21 700 nyanlända fördelas mellan kommunerna, av dem anvisas 19 574 av Arbetsförmedlingen och resten av Migrationsverket. Kommuner med god arbetsmarknad, stor befolkning och som tidigare haft ett litet flyktingmottagande ska ta emot en större andel.
Lagen trädde i kraft den 1 mars och omfattar nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd som flyktingar eller annan skyddsbehövande enligt bestämmelser i utlänningslagen.
Källa: Regeringen
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.