Bostad De senaste årens hyreshöjningar har varit rekordhöga. Samtidigt har många hyresgästers ekonomi blivit stramare. Nu växer missnöjet inte bara mot hyresvärdarna utan också mot Hyresgästföreningen.
– Vad ska de förhandla sig till? Vi måste strida. Det är dags för det, säger Mohamed Hagi Farah.
Det är en solig höstdag och löven ringlar ner från träden vid Akallas torg. Några barn som precis slutat skoldagen står i en klunga och några av dem klättrar på en stor sten. Mohamed Hagi Farah, klädd i gul reflexväst, blåser i sin visselpipa och vinkar mot pojkarna på stenen.
– Vi har en överenskommelse. Gå hem nu, ropar han och barnen går ner från stenen, ler smått och vinkar tillbaka.
I Akalla har det varit stökigt men det har blivit lugnare nu, berättar Mohamed Hagi Farah. Han och två-tre andra vuxna brukar möta upp skolbarnen efter skoltid och se till att de går hem eller på någon aktivitet, och det har hjälpt. Men nu är det annat än kriminalitet som oroar de boende i området: plånboken.
Mohamed Hagi Farah släpper in oss till ett litet kontorsrum vid en lastplats. Vi sätter oss vid bordet och han släpper ner en bunt med papper och tidningsurklipp som dunsar på bordet. Han suckar.
– På två år har hyrorna höjts med 10 procent, nu vill de höja med 15 procent i år igen. Folk orkar inte mer, de får inte ihop det. Vad är det som händer? Vart är vi på väg?
Betalar för vattenförbrukning
Det senaste året har varit mycket tufft för hyresgästerna ute i Järva, berättar Mohamed Hagi Farah. Det är inte bara de årliga hyreshöjningarna. Fastighetsbolaget Victoriahem som äger en stor andel av hyresrätterna i området har dessutom börjat ta ut en avgift för hushållens vattenförbrukning. Något som väckt stark kritik bland hyresgästerna. Hyresgästföreningen har framhävt att man förhandlat fram en mer generös grundnivå på normalförbrukning. Men det har ändå varit kännbara kostnader för hushållen.
Mohamed Hagi Farah bläddrar i pappersbunten och tar fram ett häfte med hyresavier. Mellan januari och februari i år höjdes avgiften på hans hyreasvi från 9 597 kronor till 11 060 kronor. 5,18 procent hyreshöjning och 1 142 kronor i vattenavgift.
– Många här ute har förlorat jobbet. De jobbar i servicebranscher som taxi, hotell, handeln och lagerarbete. Verksamheter som inte har gått bra under pandemin och inflationen. Vi är trångbodda, inkomsterna blir mindre och nu kommer en hyreshöjning till, säger Mohamed Hagi Farah.
Läs mer: Var tredje hyresgäst tvingas flytta om de blir arbetslösa
I Husby bor Amir med sin fru och deras tre barn. Amir är sjukskriven och jobbar halvtid, hans fru är arbetslös. Nu är de oroliga över hur de ska klara en kommande hyreshöjning. De betalar dessutom mellan 1 200 och 1 400 kronor för vattenförbrukningen varje månad.
– Nästan hälften av vår inkomst går till boendet. Höjer de hyran med 5 procent i år igen blir det kaos, säger Amir.
Det är nu flera hyresgäster som har organiserat sig i föreningen Ort till ort. Föreningen är verksam och organiserar hyresgäster i Järva och Södertälje. Nyligen gick de, tillsammans med förbundet Allt åt alla, som verkar i Malmö, Stockholm, Göteborg och Uppsala, ut med kampanjen ”Frys hyran”. I den vidtar de stridsåtgärder i form av protester mot hyresbolagen, både privata och allmännyttan, och kräver att hyran höjs med noll procent 2025.
”Vi måste strida”
Men det är inte bara hyresvärdarna som kampanjen riktar sig mot. Även mot Hyresgästföreningen planeras protester och demonstrationer. Efter vattenavtalet mellan Victoriahem och Hyresgästföreningen växte missnöjet mot organisationen. Hyresgästerna menar också att Hyresgästföreningen har blivit för måna om sina egna intressen, att sitta vid förhandlingsbordet och hålla god relation med hyresvärdarna, i stället för att mobilisera hyresgästerna och protestera.
– Hyresgästföreningen säger att de ska förhandla. Men vad ska de förhandla sig till? Vi måste strida. Det är dags för det. Folk har inte råd att äta mat, att ta hand om sina barn. Arbetslösheten växer. Det är hemskt, och ingen reagerar. Hyresgästföreningen borde mobilisera alla tre miljoner hyresgäster i landet, säger Mohamed Hagi Farah.
Nu på torsdag ska Ort till ort och Allt åt alla demonstrera utanför Hyresgästföreningen Stockholms regionkontor. ”Först motstånd sedan förhandling” och ”Hyresgästföreningen måste sluta fokusera på förhandlingar” står det i flygbladet.
Erik är också hyresgäst i Husby och med i föreningen Ort till ort. Han menar att protesterna mot Hyresgästföreningen handlar om att sätta press på dem att stå på sig i förhandlingarna.
– Om Hyresgästföreningen säger att vi inte ska reta hyresvärdarna med protester mot dem så har de kommit till ett felslut. Du kan inte få ett bra resultat i förhandlingarna om du inte kämpar utanför dem. Det är krafterna som samlas utanför som avgör hur det går i förhandlingarna, säger Erik.
”Sitter fast i en fälla”
Förra lördagen anordnade Ort till ort och Allt åt alla en demonstration mot hyreshöjningarna. Eva Fee, aktiv i Hyresgästföreningen Södermalm, deltog i demonstrationen. Hon understryker att hon deltog som enskild hyresgäst och inte som företrädare för Hyresgästföreningen.
– Jag tycker att det är jättebra att det över huvud taget ordnas manifestationer, och alla föreningar där hyresgäster organiserar sig är viktiga. Men jag gillar inte att de tar avstånd från och demonstrerar mot Hyresgästföreningen, säger hon.
Att vända sig mot föreningen menar Eva Fee är kontraproduktivt, i stället borde fler organisera sig i den anser hon.
– Man kan inte ändra på Hyresgästföreningen som sitter fast i en fälla med hyreslagarna och bruksvärdesystemet. Det viktiga är att man ändrar på bostadspolitiken. Där behöver organisationen hjälp att mobilisera och den behöver påtryckningar utifrån av människor som demonstrerar på gatorna för att våga ta i frågorna.
Eva Fee påpekar att nu när EU-parlamentet pratar om att det ska byggas billigare och hållbara bostäder som alla kan efterfråga, finns det en chans för hyresgäströrelsen att trycka på politiken så att det verkligen sker.
Bakbunden av lagstiftning
Hennes egen hyra har gått upp 10 procent de senaste två åren och nästa år höjs den med drygt 4,5 procent. Dessutom står hennes eget bostadskvarter Linjalen inför ett stambyte som innebär att hyran kan komma att höjas med mellan 30 och 40 procent.
– Min lägenhet som kostade 9 000 för tre år sedan kommer att landa på åtminstone 15 000, säger Eva Fee.
Men det handlar om problemet med bruksvärdesystemet, påpekar hon. Enligt det ska nyrenoverade lägenheter jämföras med kringliggande bostäder med samma standard när den nya hyran förhandlas, vilket gör att den kan höjas så kraftigt. Det handlar också om trepartsöverenskommelsen som ger Fastighetsägarna ett överläge i hyresförhandlingarna, menar Eva Fee.
– Det är Hyresgästföreningen som kan och har resurser att driva bostadspolitiska frågor. Men nu går mycket av resurserna till förhandlingarna eftersom Fastighetsägarna så ofta vänder sig till skiljeman. Då upplever hyresgästerna att de inte får tillräcklig hjälp. Då är det bra om man organiserar sig så att det finns pengar att hjälpa. Och andra organisationer kan hjälpa till att driva på för förändring, säger Eva Fee.
Läs mer: Experter: Sätt ett märke för hyresutvecklingen
Dagens Arena söker Hyresgästföreningen för en kommentar.
Amir och Erik heter egentligen någonting annat.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.