Rolf Ählberg var en av dem som på 70-talet varnade för den livsfarliga asbest som fanns på svenska arbetsplatser. Utan framgång hos varken fack eller företag. Nu ser han historien upprepa sig.
År 2013 drabbades 137 personer av asbestrelaterad cancer. Det är tre gånger så många som dog av en arbetsplatsolycka under samma år, rapporterar Dagens Arbete.
Ända sedan 70-talet har både fack och företag mörkat riskerna på svenska arbetsplatser, menar Rolf Ählberg som under 25 år var arbetsmiljöombudsman på IF Metall.
– Nu går historien igen. Fack och företag har hela tiden vetat om att det finns asbest på arbetsplatserna men de ville inte att man skulle prata om riskerna, inte att man skulle nämna asbest, för då förstod alla att det var cancer det var fråga om, säger han.
Detta gäller även de svenska gruvorna. Exempelvis Dannemora gruva där Dagens Arbetes egna mätningar visar på farliga halter av asbest. Dessutom är Arbetsmiljöverkets skrivningar mer tillåtande för gruvorna. Och gränsvärdena ligger långt över forskningens rekommendationer.
– Fackens uppgift är att slå vakt om en bra arbetsmiljö. Men de är rädda om jobben. Även på 80-talet då mätningar visade på farliga halter av asbest i gruvorna höll facket tyst om riskerna. Det är obegripligt, säger Rolf Ählberg.
I Australien och USA finns stränga föreskrifter i gruvorna, också för den yttre miljön eftersom asbesten snabbt sprider sig. Det är fackets plikt att stenhårt driva fram liknande föreskrifter i Sverige, menar Rolf Ählberg.
Dagens Arena söker IF Metall för en kommentar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.