“I stället för verkningslös populism behöver Sverige massiva insatser för mottagandet och etableringen”, säger asylrättsjuristen Ignacio Vita.
I dag kom regeringen och allianspartierna överens om flyktingpolitiken. Alla kommuner ska enligt lag ta emot flyktingar, ett snabbspår införs, nyanlända som är lärare ska kunna undervisa och asylsökande ska få svenskundervisning så fort som möjligt. Även kommunersättningen höjs.
Till detta kommer restriktiva åtgärder som att det blir svårare att få försörjningsstöd, föräldrapenningen begränsas, försörjningskraven för anhöriginvandrare skärps och tillfälliga uppehållstillstånd blir temporärt huvudregel för skyddsbehövande.
– Införandet av tillfälliga uppehållstillstånd var ett mycket negativt besked. Det skapar oro och osäkerhet hos asylsökande och det försvagar Sveriges insatser för att förbättra etableringen. Det sista Sverige behöver nu är åtgärder som får denna typ av effekter, säger asylrättsjuristen Ignacio Vita.
Enligt Moderaternas modell för tillfälliga uppehållstillstånd får personen permanent uppehållstillstånd om den fått ett jobb inom tre år. Om inte, samt om personen fortfarande har skyddsbehov, förlängs det tillfälliga uppehållstillståndet.
– I en tid då så många människor flyr undan krig och förföljelse ska Sverige inte ägna sig åt verkningslös signalpolitisk populism som i praktiken försvagar asylsökandes möjligheter till en god etablering. Det är inte värdigt ett land som Sverige.
– I stället behöver vi offensiva insatser för mottagandet och etableringen. Det är det som kommer att avgöra om Sverige klarar det här. I en sådan politisk strategi har tillfälliga uppehållstillstånd inget existensberättigande, säger Ignacio Vita
Regeringen och allianspartierna har också kommit överens om utredning av humanitära visum.
– Både möjligheterna och det rättsliga utrymmet för humanitära visum finns, så det är bra att det utreds. Vi behöver titta på praktiska lösningar för asylvisering på ambassader och en konkret plan för hur det kan genomföras, säger Ignacio Vita.
På EU-nivå ska regeringen ställa krav på att vara en del av unionens omfördelningssystem. Ignacio Vita tror inte att det kommer att få någon större betydelse för antalet flyktingar i Sverige eftersom det sannolikt kommer röra sig om få personer.
Däremot kan det enligt honom vara en viktig strategi i EU.
– Sveriges begäran kommer vara en viktig markering och det kommer aktualisera behovet av reformer i hela det europeiska systemet, det signalerar att vi har en svår situation. Sverige måste hitta ett sätt att bli mer proaktivt i EU och detta kan vara ett steg mot det, säger Ignacio Vita.
Slutligen riktar han skarp kritik mot hur besluten kring flyktingpolitiken fattas.
– De flesta politikområden präglas av rationalitet och det brukar finnas någon form av empiriskt stöd för att en viss åtgärd kommer att få en viss effekt. Men inom flyktingpolitiken har man frigjort sig från detta krav. Man kan presentera förslag som vilar på högst spekulativa grunder och få igenom dem. Det urholkar rättigheterna för de allra mest utsatta i samhället, säger Ignacio Vita.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.