LO-kongress 2024 Dagens Arena fick en exklusiv intervju med den nyvalde LO-ordföranden Johan Lindholm under lördagseftermiddagen.
Vilka är de tre viktigaste frågorna för LO just nu?
– Det handlar om att öka organisationsgraden och att få till en bra avtalsrörelse. Arbetstidsfrågan är också viktig.
Varför är organisationsgraden så viktig enligt dig?
– Att vi blir fler är en förutsättning för att fortsätta utveckla Sverige och vår modell. Det är viktigt för att vi ska kunna ta ansvar för att det blir bra kollektivavtal och att många omfattas. Då behöver LO ha många medlemmar. Är vi fler blir vi starkare i förhandlingarna.
Samlat grepp
Om vi tar avtalsrörelsen. Det har kommit kritik mot att ni borde ha krävt mer i förra avtalsrörelse. Vad tänker du om det?
– Jag tror att det var lite svajigt överlag. Det var svårt att pricka rätt. Men så här med facit i hand så är det klart att vi hade kunnat göra mer.
Hur ska ni bli bättre på att pricka rätt i framtiden?
– Det är en av de prioriterade frågorna. Att gå in och titta på hur det ser ut. Och jag vet att lönebildningen kommer att diskuteras även här på kongressen. Men en avtalsrörelse innehåller också annat än bara kronor och ören. Jag tror att det krävs ett samlat grepp.
Nu ska du samarbeta med Veli-Pekka Säikkälä som kommer från industrin och du kommer från 6F. Ni har ju haft lite olika åsikter kring märket. Hur kommer det att fungera nu?
– Vi har alltid varit vänner och kompisar oavsett vad man har läst eller tyckt och vi kommer att ta oss an den här kommande avtalsrörelsen tillsammans.
Hur ser du på märket och industrins löneledande roll?
– Så fungerar det i Sverige idag. Det är så det ser ut. Vad som sker i framtiden det vet man inte. Allt, våra kollektivavtal, hela vår modell utvecklas hela tiden.
Ska industrin fortsätta att vara löneledande?
– Ja. Som det ser i dag så är det så.
Vill gå avtalsvägen
Varför är arbetstidsfrågan viktig?
– LO-kollektivet har ju hamnat på kant. Det går ju inte att jämföra med övriga samhället efter pandemin.
Du menar att tjänstemän kan jobba hemifrån?
– Ja, man jobbar hemifrån. Men våra jobb går ju inte att göra hemifrån. Och det är klart att mervärdet som arbetsgivarna springer iväg med vill vi ha vår beskärda del av. Sen kan man diskutera om det är 30 timmar i veckan, fyradagarsvecka eller en sjätte semestervecka. Det finns ju olika sätt att göra det på.
Är det via politiken eller avtalsvägen man ska gå?
– Jag är ju en kollektivavtalsvurmare. Ska vi ha någon form av inflytande och möjlighet att försvara och utveckla den svenska modellen så är det självklart kollektivavtal som gäller. Men av erfarenhet så vet jag att när vi väcker liv i en sådan här viktig fråga så börjar det hända saker.
Om vi pratar lite politik också. Du har ju beskrivits som en stridbar person som inte är rädd att gå emot Socialdemokraterna. Hur kommer det att märkas i din roll som LO-ordförande?
– För mig handlar det alla dagar i veckan om att se till att våra medlemmar får det bättre. Om det sker via kollektivavtalsförhandlingar eller om det är något det måste tas politiska beslut kring, är ju olika naturligtvis. Det som är viktigt är att medlemmarna hamnar i första rummet.
Tuff mot politikerna
Tycker du LO kan vara tuffare mot Socialdemokraterna än vad man har varit under de senaste åren?
– Jag tror att vi ska vara generellt tuffa mot politiken, oavsett politisk färg. Politiken har ju gått fel.
På vilket sätt har politiken gått fel de senaste åren?
– Jag möter ett politikerförakt därute. Samhället dras isär och man känner sig frånåkta.
Har det varit för mycket borgerlig politik under de senaste mandatperioderna?
– Vi har ett pensionssystem som inte fungerar, skyddsnäten runt om är inte skapta på rätt sätt och man skjuter iväg pensionsåldern. Det är klart att det slår fel. Så är det.
Det är bara hälften av LO:s förbund som har skrivit på huvudavtalet med Svenskt Näringsliv och PTK, om de grundläggande villkoren på arbetsmarknaden. Hur tänker du om det där? Hur ska ni gå vidare?
– Det ligger ju där det ligger. Det skulle förvåna mig mycket om det inte blir en fråga för oss inom LO-familjen att diskutera. Vi har att förhålla oss till det. Och det enda sättet att lösa upp det där är ju att prata om det.
Men kommer du att jobba aktivt för att fler förbund ska ansluta sig?
– Ja, det ligger ju i min roll att se över det. Men staten har ju inte tagit sitt ansvar, när det gäller till exempel CSN. Så det finns ju fler delar att titta på.
Till sist. Hur har det senaste 1,5-dygnet varit?
– Hektiskt, intensivt men väldigt kul.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.