Både If Metall och Svenskt näringsliv riktar skarp kritik mot regeringens lönesatsning på lärarna, skriver Arbetet.
I budgetpropositionen för 2016 föreslog regeringen att det ska införas ett statligt stöd på 3 miljarder kronor årligen för att höja lärares löner.
Det motsvarar en löneökning på upp till 2,8 procent för hela lärarkåren, rapporterar Arbetet.
Regeringen har dessutom påpekat att kommunerna först får ta del av pengarna efter lönerörelsen, för att kommunerna inte ska kunna hoppa över löneökningar och istället låta staten betala.
De senaste åren har lärarnas löneökningar legat på runt 4-5 procent, vilket skulle innebära att det sammanlagda lönelyftet för lärare hamnar på 7-8 procent nästa år. Långt över industrins lönekrav på 2,8 procent.
Industrins parter som sätter märket är kritiska till att staten lägger sig i lönebildningen.
– När staten skjuter till extra pengar till lärarna leder det automatiskt till kompensationskrav från andra offentligt anställda, säger Anders Ferbe, IF Metalls ordförande till tidningen.
Även Peter Jeppsson, vice vd i Svenskt Näringsliv, är kritisk till satsningen.
– Det är en farlig väg att gå när staten blandar sig i lönebildningen och gör generella insatser. Risken är stor att andra grupper känner sig eftersatta och begär samma insatser av staten, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.