Kommuner varnar för att de inte kommer kunna ta emot nyanlända i enlighet med den nya tvingande lagen. Men var dessa personer ska ta vägen finns det ingen plan för.
Från och med i morgon, tisdag, ska alla Sveriges kommuner ta emot nyanlända enligt en fördelningsnyckel. Kommuner med god arbetsmarknad, stor befolkning och hittills litet flyktingmottagande ska ta emot en större andel än tidigare.
Flera kommuner varnar för att det kommer att bli svårt att leva upp till den nya lagen. En av dem är Nacka som under 2016 kommer att anvisas 366 nyanlända – tre gånger så många som föregående år.
– Vi har gjort vad vi kunnat: byggt om ett kommunägt torp och en nedlagd förskola, träffat avtal med privata hyresvärdar, hyrt av privatpersoner och beställt moduler. Det är inte ovilja, vi kan inte ta emot fler. Regeringen är mer än lovligt naiv om den tror att en lag löser problemet, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.
Vad som kommer att hända när enskilda kommuner inte har kapacitet att ta emot de nyanlända är emellertid oklart. Det finns inga sanktioner att ta till om kommunerna vägrar och Migrationsverket hänvisar till att lagen är bindande. Myndigheten hoppas på att lagen ska fungera och att det är för tidigt att säga något om hur situationen kan komma att hanteras rent praktiskt.
Sedan 2014 har en liknande fördelningsnyckel gällt för kommunernas mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Då fanns dock möjligheten att hyra platser i andra kommuner, något som i princip varenda kommun utnyttjade. I den nya lagen gällande nyanlända finns dock inte den möjligheten.
– Det blir staten som får ta konsekvenserna. Vad som ska hända med de personerna får Ylva Johansson svara på, säger Mats Gerdau.
Ylva Johanssons pressekreterare Natalie Sial säger att kommunerna inte har något val, de är skyldiga att följa lagen.
– Det finns lagar som reglerar vilken samhällsservice kommunen är skyldig att ge medborgare. På samma sätt måste kommunerna följa denna lag, säger Natalie Sial.
Vellinge, Staffanstorp, Vaxholm och Kungsbacka är några av kommunerna som tidigare tagit emot minst antal nyanlända i förhållande till befolkningen. Kungsbacka ska under 2016 anvisas 318 personer. Ulrika Landergren (L) är ansvarig för invandrar- och flyktingfrågor i kommunen. Liksom Mats Gerdau pekar hon på svårigheten att få fram bostäder, men betonar att kommunen kommer att ta fullt ansvar för sina nya medborgare.
– Vi har goda förutsättningar, de vi hittills tagit emot har etablerat sig väl. Vi ser detta som en möjlighet för kommunen, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.