Maria Malmer Stenergard, ny utrikesminister och Benjamin Dousa, ny biståndsminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet/Timbro

Regeringen Maria Malmer Stenergard (M) tar över som utrikesminister och Benjamin Dousa, vd på Företagarna, tar över som biståndsminister. Statsvetare Jonas Hinnfors menar Stenergards juridiska bakgrund kan vara en styrka. 

Under tisdagens regeringsförklaring presenterade statsminister Ulf Kristersson fyra nya ministrar. Efter att Tobias Billström förra veckan meddelade att han avgår som utrikesminister tas nu rollen över av tidigare migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Ny migrationsminister blir Johan Forsell (M) som lämnar över sin nuvarande post som bistånds- och utrikeshandelsminister till Benjamin Dousa (M), i dagsläget vd på Företagarna. 

Jonas Hinnfors, statsvetare på Göteborgs universitet, framhåller att Maria Malmer Stenegards kvalitet är att hon har en bakgrund som jurist. Något som kan vara särskilt viktigt nu när hon tar över utrikesministerposten mitt i den brännande konflikten mellan Israel och Hamas.

– Det är en stor utmaning att hitta en svensk linje i konflikten. Det gäller att navigera sin hållning på ett rimligt sätt så att det inte ställer till något på vägen. Det betyder inte att Stenegard inte kommer att ha en särskild hållning, men det är viktigt att uttalandena vilar på folkrättsliga tolkningar och att att man förstår att de kan få juridiska och diplomatiska konsekvenser. Det är lättare om man har en juridisk bakgrund än bara en politisk, säger Jonas Hinnfors. 

Han anser att det är inte en politisk skräll att Benjamin Dousa, som tidigare varit Muf-ordförande och vd på Timbro, nu tar över en hög politisk post. Den biståndspolitiska linjen kommer nog inte att förändras särskilt mycket, tror Jonas Hinnfors. 

– Det var en del som uppfattade att Timbro blev mer ideologiskt orienterat än utredande sökande när Benjamin Dousa var vd. Men om detta går att överföra som minister, vet jag inte. M och SD har länge ifrågasatt biståndets omfattning och karaktär, att det ska vara mer till Sveriges fördel och inte gå till despoter och korruption. Benjamin Dousa och Johan Forsell har haft samma framtoning i frågorna, säger Jonas Hinnfors.

Han är dock förvånad över att Johan Pehrson (L) och Mats Persson (L) byter ministerposter. Johan Pehrson blir utbildningsminister och Mats Persson arbetsmarknadsminister. 

– Det såg man inte komma. Jag blev lite förvånad. Nu är jag part i målet, men rent objektivt har det gnisslat mellan Mats Persson och akademin. Akademin är en svår grupp att vara till lags, men man har inte varit nöjd med hur dess frihet har hanterats, till exempel att regeringen bytt ut styrelser i förtid, säger Jonas Hinnfors.