ANALYS: Kvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda var stram, seriös, och bitvis het – men samtidigt rörig. Uppställningen med sju partiledare, ett språkrör och två programledare medför att tio röster pratar politik strax innan läggdags efter en lång och solig helg. Det är inte helt lätt att utse en entydig vinnare, men Stefan Löfven hade en bra första halvlek (innan Aktuellt klockan 21.00 – finns det andra länder där politiska tv-debatter bryts?). Oppositionens statsministerkandidat var dock blekare under debattens andra timme.

Gustav Fridolin var något bättre än vanligt, och Jonas Sjöstedt kom som väntat till sin rätt i diskussionen om vinst i välfärden. På den borgerliga sidan har Jan Björklund störst anledning att vara nöjd. Hans debattinsats var ojämn, men stundtals hade Björklund den pondus som gjorde att han framstod som talesperson för hela regeringen. Ett exempel är försvarsfrågan, där det var Björklund och inte statsministern som  först fick föra regeringens talan.

Det för oss till något som är lättare att utse, och det är debattens förlorare: Fredrik Reinfeldt var frånvarande långa stunder, gjorde bitvis obegripliga inlägg och såg ointresserad ut på ett sätt som förde tankarna till Göran Perssons sista tid som statsminister.

Rent sakpolitiskt är jobben som bekant den viktigaste frågan. Stefan Löfvens mål om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU präglade inledningsvis diskussionen, och Reinfeldts besked var att Sveriges starka ekonomi ska användas till att fortsätta med samma politik som har misslyckats hittills. När Reinfeldt väl tog till orda var det för att svartmåla alla andras idéer om hur arbetslösheten kan bekämpas.

Svartmålningen av oppositionens idéer kombinerades med den retoriska frågan om hur regeringsalternativet egentligen ser ut. Här bet Löfven ifrån – besked ska komma innan valet vilket förpliktigar – och minns att Reinfeldt är statsminister i en minoritetsregering som har misslyckats helt med att bygga broar till oppositionen. Två av partierna i Reinfeldts regering riskerar att hamna under spärren. SD, som inget parti vill samarbeta med, lär bli kvar i riksdagen. Åkesson föll bort långa stunder under debatten men var ofta skicklig när tillfälle gavs.

Att Reinfeldt i det läget satsar så hårt på det blockpolitiska kortet framstår som dumdristigt. Tv-tittarna kunde ju med egna ögon se att vi har åtta partier i delvis nya styrkeförhållanden i vårt parlamentariska liv, och att ett öppet sinne kan behövas efter valet.

En som har insett detta är Björklund, som valtaktiskt försökte gräva ned stridsyxan i frågan om vinst i välfärden (Sjöstedt grävde dock upp den snabbt). I skolfrågan hade Björklund det tuffare, och S-förslaget om mindre skolklasser framstår alltmer som en valvinnare – i synnerhet när regeringen svarar med läx-RUT för de elever som har rika föräldrar.

S-offensiven på skolområdet måste dock följas upp även i klimat- och miljöfrågan. När dessa frågor fick avsluta debatten var det tydligt att MP och V är oppositionens gröna röst. Det var synd, för precis som i de jämställdhetsfrågor som fick inleda debatten var det uppenbart att den sittande regeringen har stora blottor som i synnerhet det största oppositionspartiet bör utnyttja.

I debatten exemplifierades dessa möjligheter allra tydligast av en förvånansvärt frånvarande statsminister.

 

Partiledardebatten i övrigt och i korthet 

Förlorad debattid: När den viktiga jobbfrågan diskuterades användes en väldigt stor del av tiden till att diskutera den nedsatta arbetsgivaravgift som ingen tycker är effektiv.

Skott i foten: I diskussionen ovan nämnde Björklund en restaurangägare i Värmland, som enligt en snabb koll av journalisten Jonna Sima (blivande politisk redaktör på Dagens Arena) driver åtta McDonald’s. Jämfört med för två år sedan har restaurangägaren anställt endast två personer till. Dock har hans egna vinstuttag ökat från drygt 800 000 till 7 000 000 kronor under samma period. Lyckad reform? Beror sig på om du frågar landets arbetslösa ungdomar eller restaurangägaren.

Frågan som kunde ha fått igång Reinfeldt: ”Hur många problem tål Djurgårdens IF?”.

#Fail av Agendas redaktion, igen: Jimmie Åkesson fick första frågan när invandring skulle diskuteras. Hur gick snacket på redaktionen innan? ”När vi snackar om det där med invandring som är så svårt och känsligt och blev fel förra gången så börjar vi med att ge ordet till extremisten så att han får en chans att definiera diskussionen”!?

Regeringen och sanningen: En föredömlig snabbgranskning av Alliansfritt Sverige visar att samtliga fyra borgerliga partiledare var ute på hal is faktamässigt i olika frågor. Se hela deras lista här.

Mest oväntat ord i debatten: Flaskskepp.

Världen utanför Verona: Med 10,9 procent slår arbetslösheten i krisens EU rekord, och bland ungdomar är siffran 24 procent. Tidigare under dagen fick vi rapporter om ett israeliskt raketanfall mot Syrien. Men i debatten var svenska krusbär godast, som så ofta förr.