Regeringen ska inte längre sätta stopp för den fria etableringsrätten för privata vårdcentraler, skriver Dagens Nyheter.
I våras sjösatte regeringen utredningen om vinster i välfärden. Malmös tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu fick uppdraget att leda arbetet och en av frågorna som skulle utredas var lagen om valfrihetssystem, LOV. Lagen, som infördes i januari 2009, innebär att landstingen är skyldiga att låta privata utförare etablera vårdcentraler som blir konkurrenter till den offentliga primärvården.
Idag är det frivilligt för kommunerna att införa valfrihetssystem, men obligatoriskt för landstingen inom primärvården.
För några veckor sedan begärde Ilmar Reepalu att få extra tid för frågorna som rör LOV eftersom uppdraget innehåller komplicerade juridiska frågeställningar.
Men nu har regeringen beslutat att helt dra tillbaka frågan om tvångs-LOV från utredningen. Det framgår av tilläggsdirektiven som regeringen ska ta beslut om på torsdag, skriver Dagens Nyheter.
– De här tilläggsdirektiven gör att utredningen får en mer blocköverskridande karaktär, säger Ardalan Shekarabi till tidningen.
Vänsterpartiet gick till val på att stoppa vinsterna i välfärden. När Stefan Löfven efter valet meddelade att Vänsterpartiet inte skulle få sitta med i regeringen, krävde V-ledaren Jonas Sjöstedt en uppgörelse om vinsterna i välfärden mot att regeringen skulle få stöd för sin budget. Beslutet om att ta bort LOV innebär att en Vänsterpartiets hjärtefrågor nu inte blir verklighet.
Enligt Ardalan Shekarabi är de nya direktiven som offentliggörs på torsdag förankrade hos Vänsterpartiet.
– Man måste visa flexibilitet och öppenhet om man ska verka för att de här blockeringarna ska försvinna. Då får vi göra det. Vi har haft vår utgångspunkt och kritik mot det här systemet men både riksdagen och de borgerliga partierna har varit tydliga med sin vilja och då ser vi ett behov av att justera uppdraget, säger civilministern till Dagens Nyheter.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.