Håkan Juholt pressades hårdare än andra politiker. Men en del av orsaken är ett bristfälligt pressarbete hos Socialdemokraterna.
Kritiken mot journalistkårens agerande i affären Juholt har stundtals varit högljudd. Det har bland annat hetat att drevet ”riktat sina kameralinser som kikarsikten mot det socialdemokratiska partihögkvarteret”. Socialdemokratiska kommunalråd har liknat utvecklingen vid en ”avrättning”.
Journalisterna å sin sida, försvarade av sina chefredaktörer, har menat att det handlar om fullt logisk bevakning av Sveriges största parti som skakas av sin största kris någonsin. Att journalisternas inställning är att konsekvensneutralt rapportera vad som händer.
Mellan raderna finns dock en mer komplex historia, om Håkan Juholts relation till journalister och Socialdemokraternas pressarbete. Dagens Arena ringde upp två erfarna politikreportrar: Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk chef på Ekot, och Jens Kärrman, politisk reporter på Dagens Nyheter.
Vad har Håkan Juholt haft för relation till journalister?
Fredrik Furtenbach:
– Innan han tillträdde var den mycket god. Men sedan gick det snett. Jag tycker att det ibland har funnits anledning att tala om ett drev. Nu tror jag inte att det beror på att journalister har hatat honom personligen, utan på medielogik. Det blev svajigt kring Juholt, och då blir allt självförstärkande, all kritik uppmärksammad.
Jens Kärrman:
– I grunden är det så att Håkan Juholt känner många journalister eftersom han suttit som distriktsordförande och riksdagsledamot i många år. Sedan var han dessutom en trevlig prick, hans inställning var att han gillade journalister, och de gillade honom också.
– Jag ger inte mycket för den bild som många debattörer nu för fram, att journalisterna bestämt sig för att sänka Juholt för att han skulle vara lantis. Det är helt enkelt fel.
Vad har varit mest skadligt för Håkan Juholt – hans snedsteg eller mediehanteringen av snedstegen?
Fredrik Furtenbach:
– Jag tycker båda två. Juholt har gjort en del felsteg, som har förvärrats av intern kritik. Mediehanteringen har stundtals framstått som oprofessionell. Det har ibland varit svårt att få tag i Juholt eller hans stab, det har varit svårt att förstå hur de tänker i vissa frågor.
Jens Kärrman:
– Det är väl själva snedstegen trots allt. Men jag tror att många av snedstegen skulle man kunna ha löst med att säga som det var, att det blev fel. Ett ständigt problem för Juholt och personer omkring honom har varit att man har försökt förklara att felen egentligen var rätt, säger.
Hur har Socialdemokraternas pressarbete sett ut sedan valet 2010?
Fredrik Furtenbach:
– Det har varit lite famlande under Juholt. Många har gett ett oerfaret intryck.
Jens Kärrman:
– De som arbetar där är ju trevliga att ha att göra med. Men ett problem är att Socialdemokraterna har en självbild som är större än verkligheten, något som ibland märks av i pressarbetet. Det kan yttra sig genom att företrädare helt enkelt är svårare att få tag på än till exempel företrädare från Miljöpartiet eller Vänsterpartiet.
Varför har andra politikers snedsteg blivit mindre än Håkan Juholts?
Fredrik Furtenbach:
– Från början kunde man märka hur borgerliga ledarsidor snabbt bestämde sig för vilken etikett man ville klistra på Juholt – att han ändrar sig. Det hör till saken att han ärvde det av Mona Sahlin. Under Sahlin kritiserade ledarsidor på allianssidan gärna personen, antagligen för att Reinfeldt och Borg har så höga förtroendesiffror.
– Sedan blev det ju en grej att uppmärksamma så fort Juholt sa något som inte stämde till 100 procent. Det ledde till att han granskades hårdare än andra, vilket är konstigt i sig, men egentligen bara beror på medielogik. När det gungar under fötterna på någon blir varje tecken på instabilitet en nyhet.
Jens Kärrman:
– I Juholts fall handlar det om att det var så många på rad. Det började redan första dagen, med pensionerna och TCO och Saco. Sedan kom liknande påståenden, exempelvis om uppgörelser med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Saker som är lätta att kolla upp. När det gäller hyresreglerna beror den större uppmärksamheten på att han var partiledare.
Fotnot: Socialdemokraterna har valt att inte kommentera kritiken mot partiets pressarbete.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.