val 2022 Dagens Arena har pratat med två Centerprofiler om hur de ser på Annie Lööfs avgång och vad det betyder för partiets framtida vägval.
Olof Jonmyren, politisk redaktör på centerpartistiska Sörmlands Nyheter är inte förvånad över Lööfs avgångsbesked.
-När man kommer från ett valresultat där det inte gått som man tänkt sig så är det ju partiledaren som ställs i fokus. Dessutom är 11 år en lång tid för en partiledare att sitta. För att fortsätta måste man ha kraften att starta om och det tror jag inte att hon hade.
Henrik Sjöholm, före detta talskrivare och strateg inom Centerpartiet och numera pr-konsult på Rud Pedersen har också förståelse för Lööfs beslut.
-På ett mänskligt plan är det fullständigt förståeligt. Det har varit en tuff valrörelse både personligt och politiskt. Förutom den hätska debatten har hon varit personligt hotad vilket förstås tar jättemycket på krafterna. Men för partiet är tidpunkten lite mer olyckligt vald. Nu kommer kommande partiledarval att integreras med eftervalsanalysen. Det gör att partiledarkandidater och andra inom partiet kommer att behöva placera sig i olika fack tidigt när det gäller det politiska vägvalet, vilket kan påverka den analys man gör av valet.
Centern gjorde ett tydligt vägval inför valet då man gick ut och deklarerade att partiet skulle stödja en Magdalena Andersson-ledd regering framför en regering som leds av Ulf Kristersson. Olof Jonmyren tror inte att det är något som kommer att ändras bara för att Annie Lööf lämnar partiledarposten.
-Man ska komma ihåg att den här inriktningen är väldigt hårt förankrad. Det är ingen som “shanghajat” det här. Annie Lööf har haft ett starkt och brett stöd för den här linjen. Hennes avgång innebär inte att man vaknar över en natt och har blivit ett högerparti. Det skulle inte heller vara särskilt troligt med en snabb omsvängning. Centern är inte de tvära kastens parti, säger han.
Henrik Sjöholm är inne på samma linje.
– Partiledningens avstånd från SD har haft massivt stöd i partiet. Att det skulle funnits djup splittring kring detta har inte jag märkt av. En ny partiledare som skulle vilja gå den vägen riskerar att förlora många av de väljare man har kvar.
Olof Jonmyren tror inte heller att den nya partiledaren kommer att gå tillbaka till att samarbeta med de andra borgerliga partierna i första taget.
-Jag ser inte ett sådant samarbete i närtid. För det första är inte Centern välkomna. För det andra slåss man om samma väljare på landsbygden som SD och M.
Det betyder dock inte att det inte finns olika viljor i partiet vars åsikter nu kan få mer utrymme när partiet söker efter en ny ledare.
-Det finns folk i partiet som drar åt olika håll. De som vill fullfölja stegen åt mitten eller de som vill att Centern ska bli ett mer landsbygdsorienterat parti som lutar åt höger, säger Henrik Sjöholm
Frågan är vem det blir som tar över efter Lööf. Olof Jonmyren menar att det finns flera starka kandidater till partiledarposten.
–Rent spontant skulle jag kunna tänka mig till exempel Emil Källström som lämnade riksdagen. Han är en väldigt framgångsrik och tydlig kommunikatör. Anna-Karin Hatt är ett annat namn som kan bli aktuellt. Hon har funnits länge inom centerrörelsen och är nu på LRF, en organisation som Centerpartiet har rekryterat från förr. Hon är dessutom tidigare minister, vilken kan vara en bra erfarenhet som partiledare. Daniel Bäckström riksdagsledamot från Värmland är ett annat intressant namn.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.