De socialdemokratiska kommunpolitikerna vill slopa den tillfälliga flyktinglagen. Men från partiledningen hörs inga sådana tongångar. Intern splittring i en så central fråga är det sista partiet vill ha inför valet 2018.
Mycket tyder på att Socialdemokraternas partiledning inte har för avsikt att luckra upp den hårda tillfälliga migrationslagstiftningen efter tre år som utlovat. I budgeten gör regeringen stora besparingar på migrationsområdet ända fram till 2020 – de ekonomiska konsekvenserna som ett avskaffande av den tillfälliga lagen skulle innebära finns inte med i beräkningarna.
Samtidigt hörs toppar inom partiet allt oftare uttrycka att Sverige inte kan gå tillbaka till EU:s mest generösa flyktingpolitik. Exempelvis menar migrationsminister Morgan Johansson att förutsättningar som ett fungerande omfördelningssystem på EU-nivå måste finnas på plats. Och den nya partisekreteraren Lena Rådström Baastad anser att man måste se hur saker ser ut om tre år och då utvärdera »hur en ny lagstiftning ska se ut utifrån våra socialdemokratiska värderingar«. En uppvisning i oklarhet med andra ord.
Men parallellt med topparnas svamlande är de ledande socialdemokratiska kommunalpolitikerna tydliga. En stor majoritet, 66 procent, vill inte permanenta det strama regelverket. 18 procent vill behålla den nya lagstiftningen, visar en kartläggning av SVT. Vilket innebär att partiledningens främsta argument för den tuffare migrationspolitiken börjar svaja.
– Man ska inte dra för hårt på en enskild mätning, men det bekräftar det den bild jag har: att många kommunpolitiker vill ha en generösare flyktingpolitik trots att de har fått bära den tyngsta bördan, säger Ulf Bjereld, s-märkt statsvetarprofessor, Göteborgs universitet.
Och därmed kommer migrationspolitiken fortsätta ge Socialdemokraterna rejäl huvudvärk. Först ut är en politisk kamp om den framtida linjen på kongressen i vår.
– Den blir viktig dels för att visa på styrkeförhållandena i partiet. De flyktingvänliga falangerna vill hitta skrivningar som binder partiet vid masten i frågor som permanenta uppehållstillstånd och att förbättra förutsättningarna för anhöriginvandring, säger Ulf Bjereld.
Regeringens hantering av migrationen är dessutom central inför valet 2018. Hur mycket S än manar till försiktighet i frågan kommer migrationen stå högt upp på agendan, inte minst eftersom partierna kommer att tvingas berätta hur de vill göra med den tillfälliga flyktinglagen som ska omvärderas i samband med valet.
– Det medför stora bekymmer. Dels är man orolig för att splittra partiet sakpolitiskt under valet. Man är också orolig för att situationen förändras och att det ska komma lika många eller ännu fler flyktingar, hur mottagningssystemen då ska hålla.
Utöver fred på jorden är S enda räddning undan migrationsfrågan egentligen om EU hinner enas om en gemensam flyktingpolitik innan valet.
– Men även där finns utrymme för tolkningar och dessutom kamp om vilka undantag medlemsländerna ska ha, säger Ulf Bjereld.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.