S har inte längre någon integrationspolitisk talesperson. Under hösten har även ett förslag om temporärt medborgarskap vädrats. Tidskriften Arenas chefredaktör Devrim Mavi har granskat Håkan Juholts integrationspolitik.
Socialdemokraterna har inte längre någon integrationspolitisk talesperson. Flera av partiets politiker med invandrarbakgrund har försvunnit från ledande positioner. Partiet har även vädrat ett förslag om temporärt medborgarskap. Allt detta har skett med Håkan Juholts som partiledare. Det tog också Juholt fem månader innan han officiellt tog avstånd från Sverigedemokraterna.
I senaste numret av tidskriften Arena granskar chefredaktör Devrim Mavi hur integrationspolitiken i S har marginaliserats under Håkan Juholts ledning. Dagens Arena har intervjuat Mavi om varför hon valde att göra granskningen.
Vad fick dig att vilja granska hur Socialdemokraternas integrationspolitik har ändrats under Håkan Juholts ledning?
– Jag lyssnade med stor nyfikenhet på Håkan Juholts olika tal, och jag blev förvånad över att han tycktes ha glömt bort frågan om integrationspolitik. Vi har Sverigedemokraterna som riksdagsparti och en växande främlingsfientlighet i Europa. Det är saker som kräver en kommentar, och den kommentaren saknar jag från Juholt.
Devrim Mavi säger sig också vara förvånad över att flera ledande socialdemokrater med invandrarbakgrund blev av med sina positioner eller avgick när Håkan Juholt blev partiledare. Samtidigt har inga nya personer med invandrarbakgrund tillkom. Några exempel som Mavi nämner är Luciano Astudillo, Ibrahim Baylan och Maryam Yazdanfar.
– Det blir ett demokratiskt problem. Det är viktigt att uppmärksamma den grupp av människor som har invandrat till Sverige och att de får påverka och utöva makt. Det har minskat i och med Juholt, vilket är alarmerande.
Vad får dig att anse att S har lagt om integrationspolitiken?
– Förutom att Håkan Juholt inte talar om eller tycks anse att integrationspolitik och anti-rasism är viktiga frågor så fick förslaget om temporärt medborgarskap mig att reagera starkt. Att det inte bara kom från Ilmar Reepalu, utan att det även kom från Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson, Morgan Johansson.
– Temporärt medborgarskap är ett oerhört extremt förslag. Man buntar ihop människor och etnifierar kriminalitet.
Men går det att säga att det är en medveten omläggning av politiken?
– Jag är väldigt orolig eftersom det finns krafter inom S, vilket inte är helt nytt, som har trott på en mer repressiv politik mot invandrare. Det är väldigt viktigt att Socialdemokraterna inte går den här repressiva kravpolitiken till mötes.
Efter Utøya tog Håkan Juholt avstånd från SD och talade om rasismens människosyn vid ett tal för SSU. Ska han verkligen dömas för utifrån de uttalanden och de tal han hann hålla under den relativt korta tid han var partiledare fram till händelserna i Norge?
– Det är via sina tal som Håkan Juholt markerar sin politik. Han vill gärna lyfta fram klassfrågan och fattigdom. Det är väldigt viktigt, och drabbar dessutom en stor grupp invandrade personer. Samtidigt är frågan om rasism akut. Förra året hade vi en terrorist som gick och sköt icke-vita människor i sina hem i Malmö.
– Det är också en politisk skandal att Juholt efter Utøya ger grönt ljus åt ett förslag som temporärt medborgarskap.
Hade Socialdemokraterna en vettig integrationspolitik innan Håkan Juholt tog över som partiledare?
– Nej, det tycker jag inte man kan säga. Men Socialdemokraterna var tidigare mycket tydligare med att försöka motverka den här sortens kravpolitik.
Hur ser du på de andra riksdagspartiernas integrationspolitik?
– Jag tycker att Vänsterpartiet har varit mycket tydligare. Även Miljöpartiet har öppnat för en mer generös flyktingpolitik.
– Och Fredrik Reinfeldt har varit tydlig i sin markering mot Sverigedemokraterna även om de har gjort sig beroende av dem i omröstningar.
Läs Devrim Mavis granskning “Juholt in – Invandrarna ut” här >>
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.