Irene Wennemo är en av sju kandidater till ordförandeposten för S-kvinnor. I samband med att hon nominerades sparkades hon som huvudsekreterare för Socialförsäkringsutredningen.
I höst väljer S-kvinnorna ny ordförande. En av de som kandiderar till posten är Irene Wennemo, som fram tills nyligen var huvudsekreterare för den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. I samband med att hon tackade ja till att kandidera sparkades hon som huvudsekreterare för utredningen. En av anledningarna tror hon var att man framgångsrikt hade börjat opinionsbilda kring frågor som rör arbetslöshetsförsäkringen och socialförsäkringarna.
– Jag tycker att det var jättekonstigt gjort från deras sida. Jag är en av sju kandidater och hade inte ens träffat valberedningen eller drivit någon kampanj när jag fick gå. Jag har fått höra efterhand att de lite grand passade på. Man kan väl säga att vi var hyfsat framgångsrika med att faktiskt synas och opinionsbilda kring frågorna om arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen. Det tyckte man kanske inte var helt nödvändigt från regeringskansliets sida, säger Wennemo med ett skratt.
De frågor hon vill driva om hon blir vald rör dels välfärdsfrågor, men också arbetsmarknadsfrågor.
– Alla frågor som är kopplade till välfärdspolitik är frågor där kvinnor avviker från män i politiska åsikter och det är egentligen inte så konstigt. Kvinnor är mer beroende av barnomsorg och äldreomsorg för att kunna kombinera familjeliv och arbete. Och det är kvinnor som arbetar inom välfärdssektorn, så man ser verkligen bristerna.
– Sedan handlar det också om att det blir allt större skillnader i ohälsotal mellan kvinnor och män. Dels ser man det i sjukförsäkringen, dels på arbetsmarknaden där kvinnor i samma yrke är dubbelt så sjuka som män. Jag tycker verkligen det är något vi måste ta på allvar och gå till botten med utvecklingen.
Hon anser också att det är viktigt att återuppväcka det internationella engagemanget inom kvinnorörelsen.
– Det finns en tradition av ett internationellt engagemang i S-kvinnor som är intressant och som har legat lite för fäfot den senaste tiden. Men det finns verkligen något att bygga vidare på. Det handlar om är frågor som vapenexport och biståndsfrågor.
Irene Wennemo ser det som ett problem att Socialdemokraterna allt mer kommit att fokusera på jobbfrågan på bekostnad av välfärdsfrågor.
– Jag tycker verkligen att det finns ett problem inom socialdemokratin just nu. Man fokuserar väldigt mycket på jobb och utbildning och för lite på andra frågor.
– Det är jobbfrågan som avgör på marginalen säger man. Men då fokuserar man bara på de väljare som rör sig mellan S och borgerligheten. För socialdemokratin är det minst lika viktigt att se till de trogna väljarna. De måste känna att Socialdemokraterna pratar om frågor som de tycker är viktiga. Det är ingen slump att vi vann tre val på vård, skola, omsorg.
– Nu är man så rädd för att bli stämplad som bidragsparti att man nästan inte vågar prata om de här frågorna.
Hon anser att en av S-kvinnors viktigaste uppgifter är att vara en nagel i ögat på partiledningen.
– S-kvinnor har ju varit och ska vara en plåga för partiledningen. Det lärde jag mig mycket om när jag var på LO, som ju har lite samma roll. Sedan måste man även kunna inse att ”jaja, nu har vi landat i det här då får man gilla läget”. Man måste kunna bråka internt men sedan komma överens och bråka utåt mot motståndarna, som förhoppningsvis har en ännu sämre politik. Det är en balansgång.
Under många år arbetade Irene Wennemo som utredare på LO. Hon tror att det finns både för- och nackdelar med att inte ha en klassisk bakgrund inom Socialdemokraterna.
– För mig har det varit svårt att jobba på LO och samtidigt vara aktiv i Socialdemokraterna. Jag var ju betald för att representera LO:s åsikter och då kan man inte gå på tvärs med dem i olika frågor. Så jag fokuserade på LO och var inte så aktiv i partiet.
– Men jag lärde mig väldigt mycket när jag var på LO såsom långsiktig opinionsbildning och hur man kan driva kampanjer för att de frågor man vill ska synas också syns. Och hyggliga erfarenheter har jag ju på sakområdena. Jag har ju hållit på med avtalsrörelser, hur man sätter löner och hela det här med socialförsäkringar och välfärdspolitik.
Wennemo menar att regeringskansliet inte var intresserade av att få en socialförsäkringsutredning som kom fram till att kostnaderna för socialförsäkringarna borde öka nära inpå ett valår.
– Kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen är i dagsläget väldigt låga och de har sjunkit dramatiskt. Ska man göra förändringar är det ofta förenat med ökade kostnader och det var man inte så pigg på från regeringskansliets sida. Så det fanns hela tiden en avog inställning till den här utredningen.
Men hon hoppas ändå att det arbetet hon lagt ner inte ska vara förgäves.
– Jag hoppas inte att mitt arbete går till spillo. Vi var ju tio stycken i sekretariatet och åtta är fortfarande kvar. Gunnar Axen (M) har varit jättenoga med att poängtera att vi ska fortsätta arbetet och inte ge tappt för detta. Jag hoppas att det håller i sig. Även om man kommer från ett borgerligt parti kan man ju ha ambitionen att göra förbättringar. De som utreder är ju experter på arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen och brinner faktiskt för de här frågorna.
Under förbundsmötet den 24-25 augusti väljs S-kvinnors nya ordförande. För Wennemo är det inte aktuellt att utmana om hon inte blir valberedningens förslag.
– Jag har sagt att om jag kan få ett brett stöd i hela organisationen så vill jag vara kvar som kandidat. Om jag inte blir nominerad av valberedningen drar jag mig tillbaka från kandidaturen. Jag vill inte utmana.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.