liberalerna Liberalernas partiledare meddelar att han inte ställer upp för omval i höst. Beslutet var fattat innan konflikten inför beslutet om Januariavtalet, menar han.
Efter att avgångsuppgifter läckt i förväg kom beskedet vid en presskonferens klockan 15: Liberalernas partiledare Jan Björklund avgår i höst, i samband med partiets landsmöte. Beslutet fattades under hösten, sa Jan Björklund, men lade till: »eller egentligen långt innan det«.
– Hade det varit så att vi hade hamnat i regeringsställning hade jag väl varit kvar i något år, sa Jan Björklund.
Att Jan Björklund, som lyckats få gehör i Liberalerna för Januariöverenskommelsen, lämnar sin post innebär inte att överenskommelsens framtid är osäker, sa partiledaren:
– Min bedömning är att Januariavtalet ligger fast.
Enligt Jan Björklund har det inte förekommit några interna krav på honom att avgå sedan konflikten kring Liberalernas vägval i regeringsfrågan blossade upp.
– Avgångskrav har jag levt med i 12 år, det får man göra som partiledare. Men att kandidera för återval och för ett landsmöte att välja om mig hade tytt på dåligt omdöme, sa han.
På frågan om han själv tycker att han har begått några misstag, som kan förklara Liberalernas svaga väljarstöd, svarade partiledaren först genom att försvara den öppna debatt som pågått inom partiet de senaste månaderna.
– Jag tror inte på att tysta ned.
– När det gäller högerextremismen var hela Sverige, inklusive mitt parti inte tillräckligt medvetna om integrationsproblematiken, det tror jag har stärkt de krafterna, sa han.
Jan Björklund lyfte utbildningspolitiken som en framgång för Liberalerna:
– I dag är alla partier mer eller mindre småkopior av vår utbildningspolitik.
En källa som står Liberalerna nära uppger att Björklunds avgång inte kommer oväntat.
– Vi har ett landsmöte i höst och då kan en partiledare väljas med god framförhållning innan nästa val, säger källan.
Enligt källan har den socialliberala falangen i partiet större stöd än vad som framgått i medierna inför Januariavtalet (JA).
– De fyra personer som har varit ute i medierna och kritiserat Januariavtalet har inte haft så starkt stöd i partiet och det visste Jan Björklund.
Källan nära Liberalerna tror inte att personer som Gulan Avci och Mats Persson, som representerar den mer marknadsliberala och JA-kritiska falangen i partiet, har tillräckligt stöd för att kunna ta över som partiledare efter Jan Björklund.
– Jan Björklund har dragit mer åt det socialliberala hållet på senare år och det har gräsrötterna gillat, enligt källan.
Kandidater som lyfts fram är istället bland annat Cecilia Malmström, nuvarande EU-kommissionär och Erik Ullenhag.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.