Folkpartiet dansar vidare runt fyraprocentsspärren och kraven på Björklunds avgång växer. Vi har frågat tre ledarskribenter om hans framtid. ”Händer inget med sifforna sitter han inte året ut”, säger Mikael Bengtsson, Norran.
Dagens Arena bad tre ledarskribenter sia om Jan Björklunds framtid. Vi frågade dem:
Hur länge kommer det dröja innan Jan Björklund avgår som partiledare för Folkpartiet?
Vem är den mest troliga efterträdaren?
Heidi Avellan, politisk chefsredaktör på Sydsvenska dagbladet.
– Jag tror inte han kommer sitta så länge. Jag tror han byts ut under den här mandatperioden och snarare i början av den än i slutet.
– Det är 10 000-kronorsfrågan. Det är klart att Birgitta Ohlsson ligger väl till och är populär. Hon skulle vara väldigt bra. Möjligen är det för mycket, men de har garderat väldigt bra med Maria Arnholm som jag tänker mig är en av utmanarna. Och Erik Ullenhag så klart.
– Man får hoppas på att de är ett parti som kör med en öppen process.
Eric Erfors, politisk analytiker på Expressens liberala ledarsida.
– Hur länge har han suttit? Sju år. Man brukar säga att tio år är max. Det har redan ställts krav på hans avgång och fler kommer att resas. Han är sannerligen partiledaren som står på tur och sedan Hägglund kanske. Kanske sent i vår, jag vet inte.
– Det är Birgitta Ohlsson tror jag. Det har spekulerats i om Maria Arnholm skulle ta över och sedan är det Erik Ullenhag då. Det är de tre som nämns, men jag tror på Birgitta Olsson.
Mikael Bengtsson, ledarskribent på Norran.
– Händer det ingenting dramatiskt med folkpartiets opinionssiffror så sitter han inte året ut. Ett halvår kanske.
– Det finns ett par, Maria Arnholm, Erik Ullenhag. Helene Odenjung är en liten bubblare. Birgitta Ohlsson tror jag inte det blir.
– Jag skulle satsa pengarna på Erik Ullenhag ändå, även fast han har en stämpel på sig efter att vara integrationsminister. Han är en väldigt skicklig politiker och är väldigt tydlig i vad han vill.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.