Foto: Albin Olsson/Mats Wingborg

Bärplockarna Dagens Arena kan avslöja att Janne Josefsson, Sveriges mest namnkunnige grävande journalist, sitter med i styrelsen för landets största bärföretag Olle Svensson AB. Ett företag som nyligen fått kritik för att låta bemanningsanställda thailändska bärplockare arbeta alltför långa dagar.

Olle Svensson samarbetar med underleverantören Ransäter, som i somras hyrde in bärplockare från Thailand, anställda av thailändska bemanningsföretag. I somras underkände Migrationsverket först samtliga ansökningar om att få anlita thailändska bärplockare. Men efter överklaganden till Migrationsdomstolen fick Ransäter som enda företag grönt ljus. Det ledde till att konstellationen Ransäter-Olle Svensson fick en monopolställning när det gäller anställda bärplockare. I dagarna kritiserades Ransäter-Olle Svensson ånyo av Migrationsverket. Verket konstaterar att arbetsdagarna under den gångna säsongen var minst ”12,5 timme” och att arbete på söndagar ”förekommit”. Det är samma bild som Dagens Arena har rapporterat om.

Fick frågan för två år sedan

Dagens Arena ringer upp Janne Josefsson för att fråga hur det kommer sig att han har gått med på att sitta i styrelsen för bärföretaget.

– Jag fick frågan för två år sedan. Min roll är att se till att de bärplockare som anlitas av oss har acceptabla arbetsvillkor, berättar han.

Hur ser du på uppgifterna om att de thailändska bärplockarna har långa arbetsdagar? 

– Visst är det så att plockarna vill jobba så mycket som möjligt under tiden de arbetar i Sverige? De vill ju tjäna pengar.

Många av de bärplockare som vi har intervjuat under årens lopp drömmer om att tjäna så mycket pengar som möjligt och är beredda att jobba hårt. Men det betyder väl ändå inte att arbetstidslagarna och kollektivavtal kan kringgås hur som helst?

– Jag instämmer helt, svarar Josefsson. Det ska vara schyssta bär. Lagar och avtal ska följas. Om saker inte fungerar ska de fram i ljuset.

Har inte studerat verksamheten

En specifik fråga handlar om att de thailändska bärplockarna plockat bär även på söndagarna. Då är de visserligen inte anställda, men fortsätter att plocka bär som de säljer till Ransäter, det vill säga samma företag som de jobbar för alla andra dagar i veckan. Ett resonemang Josefsson inte tycker är märkligt.

– Visst väljer de själva vad de vill göra när de är lediga?

Men det upplägg som Josefsson beskriver har fått kritik. I somras sålde de thailändska bärplockarna de bär de plockat på fritiden till Ransäter, fast de hade kunnat sälja dem till andra bäruppköp och få ett bättre kilopris. Det tyder enligt kritikerna på att det fanns ett beroendeförhållande. Att bärplockarna även på fritiden var bundna till det företag som de jobbade för alla övriga dagar i veckan gör att även bärplockandet på söndagar borde betraktas som en del av det ordinarie arbetet, enligt kritikerna..

– Om det finns missförhållanden ska de fram i ljuset, svarar Josefsson. Sedan kan jag inte yttra mig om alla detaljer. Jag har inte heller varit på plats och studerat verksamheten. Däremot är det utmärkt att villkoren undersöks. Det är bra att media gör granskningar. Jag ser det som min uppgift att följa upp med frågor i styrelsen.

Ska vara anständiga arbetsvillkor

Men du sitter ju i styrelsen. Det innebär väl att du har ett ansvar för verksamheten? 

– Självklart och jag ser det som min uppgift att lyfta de frågorna. Det var också därför jag blev tillfrågad att sitta med.  Men arbetsvillkoren ska absolut vara anständiga. Om något är oanständigt ska jag använda mitt uppdrag för att reagera. 

Diskuterar styrelsen sådana här frågor idag? Är bärplockarnas villkor på agendan?

– Det tycker jag nog. På ett möte i Olofström, där huvudkontoret ligger, diskuterade vi specifikt hur plockarnas ställning ska stärkas. Ett förslag som var uppe var att Olle Svensson skulle betala plockarnas medlemsavgift i Kommunal. Det var just i syfte att få deras ställning att bli starkare, fortsätter Josefsson.

Men så blev det väl inte?

– Det vet jag inte, men det var något som diskuterades. 

Du har ju varit en granskande och oberoende journalist ett helt yrkesliv. Är det inte problematiskt att byta sida och plötsligt sitta i styrelsen för ett företag i en hårt kritiserad bransch?

– Nej, jag har avslutat min journalistiska karriär. Jag är 72 år och kan göra andra saker. Sedan vill jag gärna driva på för goda villkor, även om bären skulle bli dyrare.

Har du tagit på dig styrelseuppdrag i några andra företag?

– Nej, Olle Svensson är det enda.

Vad får du för arvode?

– Jag såg precis på mitt personkonto att jag hade fått 15 000 kronor, det är arvodet per styrelsemöte och vi har fyra möten per år.

Vd:n hör av sig

Efter intervjun hör Olle Svensson AB:s vd Martin Almsparre av sig till Dagens Arena eftersom han vill “informera om företaget syn”. I mejlet bifogas en längre kommentar, som dock inte är skriven av någon från Olle Svensson AB, utan av Johan Borg, direktör på Ransäter Invest AB, det vill säga Olle Svenssons underleverantör. 

Borg skriver att Migrationsverkets kritik mot Olle Svensson AB består av flera ”faktafel”. En av punkterna längre ner i Borgs skrivelse har rubriken ”Inga avvikelser beträffande arbetstider.” Borg berör emellertid inte frågan om huruvida bärplockarnas resor till de bärrika skogarna med minibuss ska räknas som arbetstid. Däremot tar han upp bärplockningen på söndagarna: ”Söndag är en arbetsfri dag, men några bärplockare har valt att plocka bär på sin fritid. Detta är inget vi kan styra över.”

Vill inte svara på frågor

Dagens Arena ringer upp Martin Almsparre för att fråga mer om bärplockarnas arbetstider. 

Om restiderna räknades som arbetstid skulle den totala arbetstiden bli minst 12 timmar per dag. Vad tror du att utslaget skulle bli om frågan om restiderna prövades juridiskt?

Jag passar på den. 

Den andra arbetstidsfrågan gäller bärplockningen på söndagarna. Almsparre upprepar argumentet från Borgs skrivelse, att företaget inte kan hindra anställda bärplockare från att plocka bär på fritiden. 

Men bärplockarna använder ju samma bilar och utrustning som övriga dagar i veckan och säljer bären till Ransäter som de jobbar för. Om Skatteverket prövar detta, tror du inte att de skulle betrakta även söndagsplockningen som en del av anställningen? 

– Jag passar på den också, säger han. 

Hur det kommer sig att Olle Svensson AB rekryterat just Janne Josefsson till styrelsen?

– Det ska du inte prata med mig om. Initiativet kom från Bernt Ivarsson. Han sitter i styrelsen och representerar Olle Svenssons ägare, investmentbolaget Profura.

Skulle bidra till ordning och reda 

Det knastrar i telefonen när Bernt Ivarsson, Profuras huvudägare, svarar. Han befinner sig på resa i Frankrike, där investmentbolaget driver hotell. 

– Ja, vi äger Olle Svensson, men det företaget utgör bara en liten del av vår totala volym. Ungefär 8 procent, säger Ivarsson och tillägger att den stora verksamheten är hustillverkning. Bolaget är också involverat i anläggningsmaskiner, virkeshandel, livsmedel och djurprodukter.

Hur kommer det sig att Janne Josefsson hamnade i Olle Svenssons styrelse? Var det ditt beslut? 

– Hela styrelsen stod bakom det, svarar Ivarsson. 

Efter vad vi förstår kom initiativet från dig? 

– Ja, absolut. Jag menade att han skulle bidra till att skapa ordning och reda och stärka företagets seriositet.

Är det din bild att Janne Josefsson i det praktiska styrelsearbetet har bidragit till det? 

Den frågan vill Bernt Ivarsson inte svara på. Istället slår han fast att Olle Svensson AB i samverkan med Ransäter var de enda som fick godkänt på att hyra in thailändska bärplockare i somras. 

– Det bevisar att vi är mer seriösa än andra. 

Har avskrivit ärendet

Efter intervjun hör Martin Almsparre, vd på Olle Svensson AB, av sig igen. Arbetsmiljöverket (AMV) har riktat frågor till företaget om arbetsvillkoren för de thailändska bärplockarna. Oklarheterna som AMV pekat på har till viss del legat till grund för kritiken från Migrationsverket. Olle Svensson AB har lämnat in svar på alla frågor. Nu har AMV avskrivit ärendet.

I ett mejl bifogar Almsparre beslutet från AMV. Två avgörande frågor är dock fortfarande inte juridiskt prövade, om bärplockarnas restid ska räknas som arbetstid och om söndagsplockningen ska betraktas som en del av anställningen. 

Mats Wingborg