Något klimatavtal har ännu inte presenterats och förhandlingarna kommer fortsätta på övertid. ”Det senaste utkastet är en besvikelse”, säger riksdagsledamoten Jens Holm (V).
Planen var att avtalet skulle vara klart idag. Men klimatmötets ordförande, Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius, har meddelat att klimatmötet kommer att fortsätta på övertid och att ett förslag ska presenteras på lördag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Sent i går kväll presenterades dock ett nytt avtalsutkast. Sett utifrån det övergripande målet om att begränsa jordens uppvärmning till två grader, har ambitionerna höjts.
Nu står det att temperaturhöjningen ska hållas ”väl under två grader”. I det första utkastet fanns emellertid tre alternativa skrivningar, varav den mest ambitiösa satte 1,5 grader som mål. En skrivning som backades upp av bland andra Tyskland.
– Väldigt många trodde att man skulle få in det ambitiösa målet. Nu står det istället att man ska ”ta sikte på 1,5 grader”. Det är en besvikelse, säger riksdagsledamoten Jens Holm (V) som befinner sig i Paris som observatör.
En annan del av avtalet handlar om hur man ska fasa ut fossila bränslen och minska utsläppen av växthusgaser.
– Det har funnits många olika förslag, där det mest radikala handlat om att vi ska vara helt fossilfria år 2050, säger Jens Holm.
Men i det senaste utkastet finns varken årtal eller procentsatser med. Nu står det att länderna ska börja minska sina utsläpp och nå ”växthusneutralitet” någon gång under “mitten av århundradet”.
– Min bedömning är att detta är ett skambud som läggs fram för att man sen ska kunna återkomma med ett förslag som är lite mindre dåligt. På så vis ska man kunna få med sig länder som kräver väldigt mycket, som Bolivia och Bangladesh. Det är väldigt sorgligt att det fortfarande är de stora rika länderna som helt dominerar de här förhandlingarna. Man ser väldigt mycket desperation hos utvecklingsländer.
Jens Holm pekar också på att det ser ut att bli ett legalt sett svagt avtal.
– Det är väldigt otydligt formulerat kring vad händer om man inte uppnår de ambitioner som finns i avtalet. Bryter man mot artiklar i handelsavtal dras man inför internationell domstol men bryter du mot klimatambitionerna så händer det i praktiken ingenting. Det visar att handel och investeringar är överordnat planetens överlevnad.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.