I solidaritet med de fängslade svenska journalisterna Dawit Isaak, Martin Schibbye och Johan Persson kedjade i dag ett flertal journalister fast sig utanför Kronobergshäktet. Dagens Arenas Maria Georgieva var en av dem.
På måndagsmorgonen inleddes en solidaritetsaktion för att uppmärksamma de fängslade journalisterna Dawit Isaaks, Martin Schibbyes och Johan Perssons utsatta situation. Från och med i dag och fram till den 17 oktober, då rättegången mot Johan Persson och Martin Schibbye inleds, kommer minst en journalist att stå symboliskt fängslad utanför Kronobergshäktet i Stockholm.
Enligt initiativtagarna är syftet med aktionen är att visa solidaritet med fängslade kollegor i Etiopien och Eritrea.
– Genom att själva gå i fängelse vill vi sätta fingret på den extremt utsatta situation som Isaak, Schibbye och Persson befinner sig i. Det sänder en tydlig signal att vi journalister står enade för pressfriheten, säger Sara Murilio Cortes, frilansjournalist och en av initiativtagarna till aktionen.
Från Dagens Arena deltog journalisten och webbstrategen Maria Georgieva. Hon var också en av de första att i morse kedja fast sig med handklovar utanför Kronobergshäktet.
– Det är en symbolisk handling för att uppmärksamma pressfriheten och visa solidaritet med de fängslade journalisterna, säger hon.
Än så länge har ett 30-tal frivilliga journalister och fotografer från bland annat Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen, bildbyrån Kontinent anmält sig för att stå fängslade.
Medverkande på förmiddagens manifestation var bland annat Ogaden-flyktingen Amin Barkhadle, journalisten Anna Roxvall som är vän och kollega med Schibbye och Persson och journalisten och författaren Kerstin Lundell som har skrivit en bok om Lundin Oil. Deltog gjorde även Aftonbladets, Expressens och Dagens Nyheters kulturchefer Åsa Linderborg, Karin Olsson och Björn Wiman, samt representanter från Reportrar utan gränser.
Anna Roxvall betonade Schibbyes och Perssons journalistiska mod.
– Medan andra mest sitter och snackar gör Johan och Martin verklighet av det, de är redan där, sa hon.
Reportrar utan gränser uppmärksammade särskilt problematiken i att journalister från Sverige nekas visum till att bevaka domstolsförhandlingarna, och hoppas att Johan Persson och Martin Schibbye inte ska behöva hamna i samma sits som Dawit Isaak.
Aktivisten Amin Barkhadle, från ”Ogaden youth and students union”, kritiserade både den humanitära blockaden i Ogaden-regionen och den svenska regeringen.
– Det folkmord som pågår i Ogaden är allvarligt. Vi vet vad som händer där, vi har flytt från den förtryckande regimen, vi har flytt från brända byar, massakrer, systematiska våldtäkter – saker man inte kan beskriva med ord. Det hoppades vi inte skulle vara dolt längre när Johan och Martin åkte dit. Man söker sanning och så händer det att de blir häktade, och anklagade för att vara terrorister av den etiopiska regimen, sa han.
– Som flykting från Ogaden och svensk medborgare kan jag säga att den svenska regeringen har hanterat detta dåligt. Jag trodde att det skulle hända någonting. Pressfrihet existerar, det är det vi vill ha. Information är mer än några bokstäver på ett papper. Den blodtörstiga diktatorn är i Oslo i dag, det är därför vi är så få ogadenier här i dag, fortsatte han.
Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman betonade att de fängslade journalisterna inte är vilka svenskar som helst. De är journalister och detta handlar om att värna om pressfriheten.
– Det finns ett förakt mot journalisters arbetsuppgifter, det kanske hade sett annorlunda ut om Dawit Isaak hetat Anders Andersson.
Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg fokuserade på solidariteten i aktionen, hur viktigt det är att den aldrig rubbas i försvaret för öppenhet.
– Journalister måste sätta press på UD och EU. Stafetten inleds nu. Vi låser fast oss och blir en barrikad som sträcker sig hela vägen till fängelsegolven, sa hon.
Expressens kulturchef Karin Olsson poängterade att den politiska oppositionen behöver öka medvetenheten och sätta press på regeringen.
– Håkan Juholt vill inte heller vill kräva frigivning, enligt argumentet att varje land har rätt att döma själv, sa hon.
Domstolsförhandlingarna mot Martin Schibbye och Johan Persson inleds i Etiopien den 17 oktober. Dawit Isaak har suttit fängslad utan rättegång i Eritrea i över tio år.
Dagens Arena har både på nyhets- och ledarplats flera gånger uppmärksammat de fängslade journalisternas situation och utrikesminister Carl Bildts tystnad. Läs alla artiklarna här, här, här och här.
Maria Georgieva
Mikael Färnbo
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.