Håkan Juholt har debuterat i Almedalen. Det blev mycket till partianhängarna och ingenting nytt till den som vill veta vad som ska hända i politiken.
Innehåll: ”Politiken ska i alla sammanhang ställa löntagarnas bästa i fösta rummet”, basunerade Socialdemokraternas partiordförande Håkan Juholt under fredagskvällen ut, till 4 200 åhörare i Almedalen. Juholt uppehöll sig i stor utsträckning kring arbetsliv och arbetsmiljö, områden där Sverige enligt Juholt ”inte längre är bäst”. Kanske inte helt överraskande är löntagarnas bästa i Juholts bok detsamma som ett samhälle präglat av socialdemokratiska värderingar.
Juholt presenterade ett par nyheter. Bland annat sade han sig vilja ge Migrationsverket i uppdrag att granska företag som godkänts för att välkomna gästarbetare till Sverige, i syfte att se om de betalar ut avtalsenlig lön. Nytt var också krav på insatser för att Sverige ska bli världsledande inom läkemedelsforskningen. Juholt vill dessutom väcka liv i det av regeringen nedlagda Arbetslivsinstitutet.
I övrigt berörde Juholt en rad olika politikområden, med mer eller mindre nygamla förslag. Tågtrafiken, elmarknaden och apoteksbranschen sade sig Juholt vilja ”återreglera”, vilket gav kvällens största applåd. I stället för sänkt restaurangmoms förordades 10 000 nya lärare, vilket enligt Juholt kostar lika mycket. Infrastrukturen vill Juholt satsa på genom ”omfattande investeringar”.
Analys: ”Socialdemokraterna är navet i svensk politik”, deklarerade Juholt för de journalister som besökte en pressträff inför talet. Som bevis för detta hänvisade han till att pensionerna, barnfattigdomen och välfärden dominerar svensk politik. Det är att slå sig lite väl hårt för bröstet.
Visserligen har det socialdemokratiska parti som efter valet 2010 under en lång betedde sig som om det var i upplösningstillstånd, slutit leden bakom Juholt. Budskapen har blivit mer stringenta och Socialdemokraterna får uppmärksamhet för sin politik, inte för interna bråk. När de ämnen Juholt stolt säger sig leda debatten med berördes under kvällen kom applåderna. Men det är inte något som får den borgerliga regeringen att kasta fram motförslag.
Det som ger Socialdemokraterna och Juholt en plats i debatten just nu är att man tydligt motsätter sig ett femte jobbskatteavdrag. Vad det får för konsekvenser för höstens budget spekulerar många i. Juholt valde, likt sin motpart – statsminister Fredrik Reinfeldt (M) – att inte prata om saken.
Känsla: En socialdemokratisk partiledare har en hel del att leva upp till som debutant i Almedalen. Håkan Juholt har snabbt gjort sig känd som en person som älskar att hålla långa, välformulerande och eldiga tal, som drar stora applåder från anhängare. Så även i kväll. Den som ville veta hur Juholt egentligen tänker kring det här med att fälla regeringen, får vänta.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.