VÄNSTERPARTIET Amineh Kakabaveh var trea på Vänsterpartiets lista inför valrörelsen 2014, i år ville valberedningen inte ha med henne på listan.* Petningen beror, enligt henne själv, på engagemang mot islamism och hederskultur i förorterna. »Om jag blir bestraffad för det är det inte mitt problem, det är ett problem som vänstern har.«
I helgen beslutar Vänsterpartiet i Stockholm vilka som nomineras till riksdagen. Och där finns Amineh Kakabaveh inte på valbar plats.
Tidskriften Fokus utsåg henne till årets svensk 2016, men inom Vänsterpartiet har Amineh Kakabaveh varit ifrågasatt som politiker. I flera år har hon befunnit sig i konflikt med partiledningen om hur Vänsterpartiet ska driva frågorna om hedersvåld. En artikel som beskrev växande kvinnoförtryck i förorterna blev startskottet, menar hon. Partikamrater har sedan dess öppet anklagat henne för att ägna sig åt rasistiska beskrivningar av islam. Själv menar hon att hon att partiet relativiserar hederskulturen och är rädda för att stöta sig med islamister.
– Jag har varit utfryst i riksdagsgruppen och berövats alla demokratiska uppdrag som en ledamot kan ha i ett parti. Valberedningen (i riksdagsgruppen) menar att Vänsterpartiet inte ska jobba med de här frågorna. Därför sitter jag inte med i något utskott, jag sitter som ersättare i EU-nämnden, säger Amineh Kakabaveh.
2005 grundade Kakabaveh föreningen Varken hora eller kuvad, Vhek, för att sprida feminism i förorten. Hon säger att hon flera gånger blivit tillsagd att inte fortsätta som talesperson för organisationen. Vhek:s kamp för sekularism och mot religiösa friskolor är inte förenlig med Vänsterpartiets ideal, menar hon.
– Jag är ingen sloganpolitiker. Det räcker inte att skriva någonting på en T-shirt och gå med den i riksdagskorridoren. Jag vill vara i förorterna, Gamla stan är fint, men problemet ligger inte där. Jag som socialist och feminist vill befinna mig i gräsrötterna och samarbeta med olika organisationer för kvinnors rättigheter och sekularism. Om jag blir bestraffad för det är det inte mitt problem, det är ett problem som vänstern har.
Det är väl i första hand inte ditt arbete mot hedersförtryck som kritiserats, utan snarare uttalanden och debattinlägg som anklagats för att beskriva muslimer på ett rasistiskt sätt.
– Det är islamister som säger det, inga vanliga muslimer. Vilket uttalande skulle det vara? Var hittar man att jag skulle säga muslimer? Jag säger hela tiden islamsk fundamentalism, jag slåss för muslimska pojkar och flickor, och vill inte att de ska bli särbehandlade. För detta ger de mig olika epitetet. Muslimer tycker snarare att det jag gör är viktigt.
Hur ser du på din politiska framtid inom vänstern?
– Ett parti är ett medel och inte ett mål. Min kamp kommer att fortsätta med eller utan Vänsterpartiet. Vill de ha mig så finns jag tillgänglig, vill de inte det så varsågod.
Under gårdagen nådde #metoo-rörelsen hedersutsatta kvinnor. Under parollen #underytan intervjuades kvinnor om hedersvåld och övergrepp. Men även om vittnesmålen är anonyma har det varit svårt att få kvinnor att vittna. Förutsättningarna för svenska kvinnor och hedersutsatta är helt åtskilda, menar Amineh Kakabaveh. Vägen är lång innan #metoo kan bli en plattform för hedersutsatta.
– I svenskarnas fall är man kanske rädd på sin arbetsplats, men inte för sin egen familj. Och även om din familj stödjer dig kan det finnas släktingar och grannar som motarbetar dig, säger Amineh Kakabaveh.
Trots att många varken orkar eller vågar berätta kan rörelsen ändå så ett frö menar hon.
– Det kan hända att vi andra som har kämpat kan vara en röst och inspirera till att våga berätta. Trots att många av oss som kämpar blir motarbetade och hotade står vi ändå upp.
Fotnot*: Amineh Kakabaveh fick på lördagen plats nummer åtta på Vänsterpartiets riksdagslista för V i Storstockholm. Inför valet 2014 stod hon på plats nummer 3. Enligt DN var det medlemmar som röstade in henne, valberedningen hade inte med hennes namn överhuvudtaget. *uppdaterad den 3 dec kl 1146:
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.