Borgarnas skatteraseri ger oss anledning att prata om vad som kan anses vara »blygsamma lönelägen« och »breda löntagargrupper«. Med mer.

Regeringens besked om att 40 000 fler personer kommer att få betala statlig skatt 2018 har lett till höga tongångar från borgerligheten.

Exakt var regeringens nya gräns för statlig inkomstskatt kommer att ligga är svårt att säga i dagsläget. Men enligt finansdepartementets bedömningar* kommer de som tjänar över 38 500 kronor i månaden, eller 462 000 kronor per år, att hamna över gränsen.

Tidigare har gränsen för statlig inkomstskatt legat på inflationen plus två procent. Nu vill regeringen sänka gränsen till inflationen plus en procent, vilket innebär att inte ens en procent mer av arbetskraften får betala drygt 70 mer i skatt i månaden.

Denna »skattechock« har inte oväntat fått Moderaternas ekonomisk politiska talesperson Ulf Kristersson att gå i taket. Förslaget kommer att slå hårt mot poliser, barnmorskor och lärare, enligt honom.

Det stämmer inte.

Enligt SCB:s lönestatistik för 2014, som är de senaste tillgängliga siffrorna, är medianlönen för en polis 31 400 kronor i månaden. Motsvarande siffra för grundutbildade sjuksköterskor är 31 700 kronor. Och för intensivvårdssjuksköterskor, som får högst lön av alla sjuksköterskor, ligger den på 36 200. Barnmorskelönen däremellan. Siffrorna för både polis och sjuksköterskor inkluderar OB-tillägg och tillägg för jour och beredskap.

Och lärarna då? I den yrkesgruppen ligger medianlönen mellan 27 400 och 34 000. Med de årliga löneökningarna skulle eventuellt några intensivvårdssjuksköterskor och med nöd och näppe någon lärare kvala in i Kristerssons resonemang. Men de allra flesta hamnar en bra bit ifrån den skiktgräns som Kristersson varnar för. SCB:s lönestatistik är dessutom baserad på heltidslöner, de som jobbar mindre än 100 procent hamnar därmed ännu längre ifrån skiktgränsen.

Även TCO:s ordförande Eva Nordmark sågade regeringens höga marginalskatter i vad hon kallar »ganska blygsamma lönelägen«. Och Liberalernas skattepolitiska talesperson Mathias Sundin förfärades över att »breda löntagargrupper« får ta den stenhårda smällen av »regeringens massiva skattehöjningar«. Vilket för oss till vad som kan sägas vara »blygsamma lönelägen« och »breda löntagargrupper«.

År 2014 betalade 16,5 procent av de sysselsatta statlig inkomstskatt, enligt de senaste siffrorna. Denna grupp har och kommer visserligen öka lite. Men återigen, de som 2018 hamnar precis över gränsen är inte ens en procent av arbetskraften – och de får betala runt 70 kronor mer i månaden.

En definition av »breda löntagargrupper« är svår att hitta. Varken SCB eller finansdepartementet sitter på någon. Men man skulle kunna hävda att en inkomst så hög att enbart runt en femtedel av befolkningen kammar in den, inte är »blygsam«. Och att de personerna inte rimligtvis hör till en »bred inkomstgrupp«.

*Regeringens budgetproposition för 2017 visar att brytpunkten hamnar vid 37 700 kronor, i stället för dagens 38 000 kronor. Och innebär en skattehöjning med 20 kronor – per år. Här kan du läsa er om hur du drabbas av den röda skattechocken. Uppdaterat 2017.09.21.