Ett flertal kristdemokratiska kommunpolitiker riktar nu öppen kritik mot partiledningens förslag på ny integrationspolitik.
Under Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar i Örebro i helgen riktade ett flertal kommunpolitiker stark kritik mot partilednings förslag på ny integrationspolitik. Margareta Sidenvall (KD), regionråd i Gävleborg, berättade bland annat att hon fått en kritisk debattartikel refuserad av partitidningen, rapporterar DN.
– Jag försökte få in en debattartikel i Kristdemokraten om detta, men den togs inte in. Rubriken var att ”vi håller på att bli SD light”. Jag tycker att det här är en SD light-variant. Man försöker anpassa sig till väljare som har försvunnit till SD i stället för att fokusera på de människor det gäller, säger hon till DN.
Ett av förslagen i KD:s integrationsutspel är att införa tillfälliga i stället för permanenta uppehållstillstånd. Det betyder att om säkerhetsläget förändras i hemlandet inom tre år måste den asylsökande återvända.
– Lever man i en otrygghet, hur ska man kunna koncentrera sig på att söka arbete? Hur ska man kunna koncentrera sig på att lära sig språket? Det är en omöjlig psykologisk process man tvingar in de här människorna in i. Samtidigt finns det inga förslag kring hur vi ska jobba med samhället så att det kan ändras så att vi inser att de som kommer är en resurs, säger Margareta Sidenvall till DN.
Hon är inte ensam om att ställa sig kritisk till partiledningens förslag. Bengt Sjöberg, KD-ordförande i Filipstad, berättar för Dagens Arena att han är orolig över den nya integrationspolitiska inriktningen.
– Det är bra att ett annat parti än SD tar tag i debatten, jag hoppas att den positiva debatten ska fortsätta. Samtidigt blir jag orolig när Ebba Busch säger att Sverige inte kan ta emot i samma omfattning, säger han.
Även om Bengt Sjöberg inte vill kalla KD-förslagen för SD light, ställer han sig starkt kritisk till förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd.
– Det jag reagerade kraftigast på är tillfälliga uppehållstillstånd. I Syrien till exempel, kommer det inte inom överskådlig tid bli bra. Jag har i 28 år kämpat för barnfamiljer och sett stressen och oron när man lever i ovisshet i år efter år, säger han.
Han vill se mer konkreta förslag på hur integrationen ska skötas rent praktiskt. Hur man snabbt kan göra en utbildning i utlandet godkänd i Sverige, öka bostadsbyggandet och skapa praktikplatser för nyanlända till exempel.
– Det behöver tas krafttag här, det kanske Ylva Johansson gör nu, säger Bengt Sjöberg.
Han är även besviken på att partimedlemmarna inte blev mer involverade i utformandet av förslagen.
– Integrationsfrågan har seglat upp och blivit en av de stora, så ja, jag tycker nog att vi skulle få varit med och bestämt, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.